Βουλγαρία: Ο Μπορίσοφ έφθασε στη Θεσσαλονίκη – τι θα συζητήσουν με τον Τσίπρα




Ιούλιος 13, 2017. 18:08

Σόφια/Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ έχει ξεκινήσει, ήδη, τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα.



Οι δύο τους θα συζητήσουν τετ α τετ την ασφάλεια στην περιοχή και Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.
Νωρίτερα, η αστυνομία έκλεισε δρόμους στη Θεσσαλονίκη για τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, σύμφωνα με την ‘Trud’.


Η συνάντηση γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής, στο οποίο από τις 10 η ώρα άρχισε το Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Σερβίας. 


Στις 16:30 στο συνεδριακό  κέντρο έφθασε και ο πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ. Έγινε δεκτός από τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα.


Για συνομιλία επιλέχθηκε δωμάτιο με θέα τη θάλασσα.

«Έχουμε τη θάλασσα και πολλούς τουρίστες. Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα στην αίθουσα με θέα τη θάλασσα, λόγω του ότι έχουμε πολλή δουλειά δεν έχουμε το χρόνο να τη δούμε», είπε ο Μπορίσοφ προς τον Τσίπρα.


Αργότερα θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Θα συζητήσουν, επίσης, για τον σιδηροδρομικό διάδρομο ταχείας διέλευσης που θα συνδέει το Δούναβη, τον Εύξεινο Πόντο και το Αιγαίο Πέλαγος.


Τώρα έγινε σαφές ότι έφθασε από την Ουκρανία στη Θεσσαλονίκη και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιουγκέρ. Σε ειδική τελετή, που θα γίνει, θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης «Αριστοτέλης».


Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αναμένεται να συζητηθούν και θέματα που σχετίζονται με την περιφερειακή ασφάλεια και τη συνεργασία, τις σχέσεις καλής γειτονίας και ευρωπαϊκά θέματα.


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στη Θεσσαλονίκη – γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα- ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από την αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Αικατερίνα Ζαχαρίεβα και τον υπουργό Μεταφορών Τεχνολογίας των Πληροφοριών  και Επικοινωνιών Ιβαίλο Μοσκόφσκι.


Προβλέπεται ο Μοσκόφσκι για λογαριασμό της κυβέρνησης της  Βουλγαρίας να υπογράψει μνημόνιο για την  ανάπτυξη των πολυτροπικών διαδρόμων Θεσσαλονίκης- Καβάλας- Αλεξανδρούπολης- Μπουργκάς- Βάρνα- Ρούσε.


Το μνημόνιο καθορίζει τις προπαρασκευαστικές εργασίες και την από κοινού διαχείριση της Βουλγαρίας και Ελλάδας στο διάδρομο.


Το έργο προβλέπει τη σύνδεση του Δούναβη, του Εύξεινου Πόντου και του Αιγαίου Πελάγους με σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας καθώς και την ανάπτυξη των λιμένων που αποτελούν μέρος του κεντρικού δικτύου.


Περιλαμβάνεται η κατασκευή διπλής γραμμής ηλεκτρικού σιδηροδρόμου με το σύστημα ‘ERTMS’ για τη διαχείριση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας.
(blitz.b)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr