Ο πρόεδρος του Ιράν επικρίνει την Τουρκία για τη δημιουργία φραγμάτων σε Τίγρη και Ευφράτη



(φωτό από διαμαρτυρία κατά της δημιουργίας φράγματος στον Τίγρη ποταμό)

 
Ιούλιος 4, 2017. 08:32


Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, επέκρινε τη Δευτέρα, την κατασκευή φραγμάτων στην Τουρκία (αποκόβοντας τη ροή των ποταμών) προς τη Συρία και το Ιράκ, λέγοντας ότι τέτοια έργα μπορεί να είναι ‘επικίνδυνα’ για ολόκληρη την περιοχή.




Δεν κατονόμασε την Τουρκία, αλλά φάνηκε να αναφέρεται σε αρκετά φράγματα που οικοδομεί η Τουρκία στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη τις τελευταίες δεκαετίες. Η Τουρκία έχει συμφωνίες κατανομής νερού με τη Συρία και το Ιράκ, αλλά από καιρού εις καιρόν προκύπτουν διαφωνίες.


«Πολλά από αυτά τα είδη των δραστηριοτήτων πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε ο Ρουχανί, «η κατασκευή φραγμάτων χωρίς επαρκείς μελέτες μπορούν να αποβούν επικίνδυνες για το μέλλον της περιοχής», πρόσθεσε χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.



Το σχόλιο έγινε κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση των καταιγίδων. Οι εμπειρογνώμονες έχουν συνδέσει τις καταιγίδες, οι  οποίες πλήττουν την πρωτεύουσα του Ιράν και άλλες περιοχές με τα έργα που γίνονται για την ανακοπή της ροής των ποταμών.


Η Τουρκία έχει κατασκευάσει 19 φράγματα στους δύο ποταμούς και έχει σχέδια για άλλα τρία.


Το Ιράν είναι στενός σύμμαχος, τόσο του Ιράκ, όσο και της Συρίας. Το Ιράν και η Τουρκία υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.
(abcnews.go.com)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr