Οι ‘αρχαίοι’ Βούλγαροι της Αλβανίας



  φωτό από την 'Tema on line"- Βούλγαροι στην Αλβανία

 
Ιούλιος 9, 2017. 20:44


Η Τρέμπιτσα είναι ένα χωριό στη βορειοανατολική Αλβανία, το οποίο έχει αδειάσει από τους κατοίκους του, οι οποίοι επιδίωξαν να αποκτήσουν βουλγαρικά διαβατήρια για να ανοίξει η πόρτα τους σε ευρωπαϊκό διαβατήριο, αναφέρει το βουλγαρικό πρακτορείο ‘Fokus’.




Ο Αρμάν Κάντριου, ο οποίος έχει αλβανικό όνομα, είναι δώδεκα χρονών και θεωρεί ότι είναι Βούλγαρος. «Δεν θέλω να μείνω εδώ και να ταΐζω τις αγελάδες. Θέλω να γίνω ποδοσφαιριστής», είπε κλωτσώντας μια μπάλα στον χωμάτινο, γεμάτο σκόνη, δρόμο του Γκόλο Μπάρντο.



«Στην Αγγλία, μπορώ να πάω με ένα βουλγαρικό διαβατήριο», είπε προσθέτοντας στα βουλγαρικά ‘Ντοβιτζντάνε’(αντίο). Η Βουλγαρία και η Αλβανία δεν έχουν κοινά σύνορα.



Η Αλβανία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, όπου οι νόμος για τις μειονότητες δεν αναγνωρίζει βουλγαρική μειονότητα, όπως κάνει με τους Έλληνες, Σλαβοσκοπιανούς, Σέρβους και Μαυροβούνιους. Αλλά, τους ιστορικά σλαβόφωνους που αποτελούν κοινότητα στο ανατολικό μέρος της χώρας- τα Σκόπια τους θεωρούν ότι είναι δικοί τους.



Όμως, σύμφωνα με την  Κρατική Υπηρεσία για τους Βουλγάρους στο Εξωτερικό, η οποία τους βοηθά για να αποκτήσουν βουλγαρικά διαβατήρια, κυρίως σε οικογένειες που ζουν στο έδαφος της Αλβανίας από τον πέμπτο αιώνα και οι απόγονοί τους είναι μέλη της (βουλγαρικής) διασποράς.
Δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία, αλλά οι βουλγαρικές οργανώσεις στην Αλβανία υπολογίζονται σε 100 χιλιάδες. Αυτοί είναι οι απόγονοι των ‘αρχαίων Βουλγάρων’.



Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο φαίνεται να συμφωνεί:  Τον Φεβρουάριο απαίτησε από τα Τίρανα να δώσει δικαιώματα στη βουλγαρική μειονότητα που βρίσκεται στην Πρέσπα, στο Γκόλο Μπάρντο και στην Γκόρα «οι οποίοι πρέπει να προστατευθούν από το νόμο και να διατηρηθούν».



Κάθε μέρα, τουλάχιστον, επτά ή οκτώ άτομα ρωτούν πώς να πάρουν βουλγαρικό διαβατήριο, είπε ο Χατζή Πιρούτσι, πρόεδρος του συλλόγου ‘Ευημερία’ του Γκόλο Μπάρντο, ο οποίος χορηγεί πιστοποιητικά βουλγαρικής καταγωγής, τα οποία αναγνωρίζονται από τη Σόφια.



Η Τρέμπιτσα βρίσκεται σε μια απομονωμένη περιοχή. Αρκετοί άνδρες περνούν τη μέρα τους στο καφενείο ‘η δημοκρατία’, ενώ άλλοι εργάζονται στο ύπαιθρο. Οι νέοι βαδίζουν τρία χιλιόμετρα για να φθάσουν στην πΓΔΜ για να βρουν μια προσωρινή δουλειά.




“Η επιθυμία για βουλγαρικά διαβατήρια αδειάζει αλβανικό χωριό”, γράφει το δημοσίευμα του 'Fokus'



«Το χωριό μας είχε έξι χιλιάδες κατοίκους, αλλά περισσότεροι από 2,5 χιλιάδες το έχουν εγκαταλείψει, επωφελούμενοι από τα βουλγαρικά διαβατήρια», δήλωσε ο κάτοικος της περιοχής, Ταχίρ Μουτσίνο.



Βέβαια, η Βουλγαρία που εντάχθηκε στην ΕΕ το 2007, έτσι οι πολίτες της μπορούν να εργασθούν και να ζήσουν στην Ένωση, οι τελευταίοι περιορισμοί καταργήθηκαν το 2014. Ο Μουτσίνο είπε ότι προσπαθεί να βγάλει διαβατήριο για τον ίδιο τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους. Δεν τον ενοχλεί που η Βουλγαρία είναι η φτωχότερη χώρα της ΕΕ. Αποτελεί την πύλη προς τη Γερμανία, την Αγγλία ή άλλη γη της επαγγελίας και είναι προς το συμφέρον της Βουλγαρίας να δηλώσουν αυτοί οι άνθρωποι ότι Βούλγαροι.


«Αυτό συμπίπτει με τη βουλγαρική πολιτική που ακολουθεί στα Σκόπια, όπου οι πολίτες τους έχουν πρόσβαση στη  βουλγαρική υπηκοότητα, επειδή θεωρούνται  Βούλγαροι», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, Ντιμιτάρ Μπέτσεφ.


Πρόσθεσε ότι οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές πίεσαν με επιτυχία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λάβει θέση επί του θέματος.


«Όταν τα Σκόπια ενταχθούν στην ΕΕ, τα πράγματα θα αλλάξουν, φυσικά», λέει ο Μπέτσεφ.
«Τα τοπωνύμια, η διατήρηση της αρχαϊκής βουλγαρικής γλώσσας και διαλέκτου και των παραδόσεων είναι απόδειξη της βουλγαρικής φύσης αυτών  των περιοχών», προτείνει η βουλγαρική κυβέρνηση.



Οι ίδιοι οι κάτοικοι της Τρέμπιτσα δήλωσαν ότι θεωρούν τους εαυτούς τους Βουλγάρους και δείχνουν ότι μιλούν βουλγαρικά στον οικογενειακό τους κύκλο.
«Ζω στην Αλβανία, αλλά η καταγωγή μου είναι βουλγαρική», είπε ο 60χρονος Τζάνι Σαχίνι.
(focus-news.net)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr