Η Τουρκία ταλαντεύεται μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για το κουρδικό ζήτημα




Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρ.Τ. Ερντογάν αντάλλαξαν σκέψεις σε ένα διάλειμμα στη συνάντηση των G20  στο Αμβούργο

Ιούλιος 11, 2017. 20:40

Μόσχα.

Το κουρδικό πρόβλημα είναι ένα κύριο ζήτημα, δήλωσε ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας Γκέβοργκ Μιρζαγιάν, επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.



Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τους Κούρδους της Συρίας, γιατί βλέπει ότι είναι ο μοναδικός σύμμαχος στην μεταπολεμική Συρία.



Ο Ερντογάν, ωστόσο, διαβλέπει ως απειλή στην εθνική ασφάλεια της Τουρκίας,  τη φιλοδοξία των Κούρδων για αυτονομία.



«Αν οι ΗΠΑ δεν καταλαβαίνουν και δεν αποδέχονται τις τουρκικές θέσεις, τότε- σύμφωνα με την Άγκυρα- οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει, επίσης, να θεωρηθούν ως απειλή. Από την άποψη αυτή, ο Ερντογάν βλέπει τη συνεργασία με τη Ρωσία πολύ χρήσιμη», λέει ο πολιτικός επιστήμονας.



«Αν η Άγκυρα θέλει να αποφύγει την απομόνωση, θα πρέπει να συνεργασθεί με τη Μόσχα και να δεχθεί τη ρωσική άποψη για το παιχνίδι στη Συρία, καθώς και της θέσης (της Ρωσίας) για την παραμονή του Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία», πρόσθεσε ο Μιρζαγιάν.



Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τη συνάντηση των G20, δήλωσε ότι είχε συζητήσεις για τη σύγκρουση στη Συρία με τον Ερντογάν.


Πιστεύει ότι οι συμβιβασμοί είναι δυνατοί.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να προχωρούμε στα άλλα θέματα και σε άλλους τομείς της αποκλιμάκωσης… Είχαμε πολύ λεπτομερείς συζητήσεις για το θέμα αυτό με τον Τούρκο πρόεδρο. Σε μεγάλο βαθμό, αρκετά πράγματα δεν εξαρτώνται από εμάς, σχετίζονται με τις αντιφάσεις που παρουσιάζουν οι περιφερειακές χώρες. Ο καθένας έχει τις δικές του ανησυχίες, τις προτιμήσεις του, τα ενδιαφέροντά του και ψάχνει για συμβιβασμούς. Μερικές φορές αυτό είναι κατορθωτό», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με το Σπούτνικ.
(bgnes.com, sputniknews.com)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr