Αλβανία: Ο Ιλίρ Μέτα ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της χώρας




Ιούλιος 24, 2017. 21:25

Ο Ιλίρ Μέτα ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας σε ειδική τελετή, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Μπουγιάρ Νισάνι.




Ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου παρέδωσε το Σύνταγμα στον πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος δεσμεύθηκε για την υπεράσπιση και τη διασφάλιση του σεβασμού του.
Ο Μέτα εστίασε στην ομιλία του τη σημασία του διαλόγου στην πολιτική και τόνισε ότι έχει «ακλόνητη πίστη στο διάλογο και τη συναίνεση ως τη μόνη γλώσσα της επιτυχημένης πολιτικής, καθώς η γλώσσα χτίζει την επικοινωνία, την ενότητα και φέρνει την ευημερία στους πολίτες».


Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ιστορία της Αλβανίας: 


«Το αλβανικό κράτος στα 105 χρόνια της ύπαρξής του, έχει επάνω του το βάρος μιας αρχαίας ύπαρξης. Την οικουμενική δόξα του Σκεντέρμπεη, τη σοφία του Ισμαήλ Κεμάλ, την οραματική σκέψη του Σάμη Φρασέρ, τον ανθρωπισμό της Μητέρας Τερέζας, είναι οι λόγοι της υπερηφάνειας και ενός βαθέως διαρκούς προβληματισμού.
Η πολιτική εμπειρία με ενθαρρύνει να παραδεχθώ ότι πάντοτε αναγκάσθηκα να κάνω παραχωρήσεις και συμβιβασμούς που είναι αναγκαίοι για την εθνική ευημερία.
Θέλω να επιβεβαιώσω για άλλη μια φορά ότι θα είμαι πιστός στο διαρκή διάλογο και στη συναίνεση ως τη μόνη γλώσσα επιτυχίας στην πολιτική, ως γλώσσα που αναπτύσσει την κοινωνία, ενώνει τους πολίτες και προσφέρει ευημερία. Η δημοκρατία είναι ζωτικής σημασίας για μια χώρα όπως η δική μας», είπε ο νέος πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, σύμφωνα με το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων.
(ata.gov.al)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr