Οι αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές στη βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας



Οι εμπειρογνώμονες και οι αντιπυρηνικές οργανώσεις πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί έχουν περίπου 50 πυρηνικές κεφαλές στη βάση Ίντσιρλικ

Ιούλιος 29, 2017. 21:27

Το Πεντάγωνο απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να μεταφέρουν τα πυρηνικά τους όπλα από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ και ότι αναζητούν εναλλακτική λύση για εγκατάσταση σε ένα μακρόπνοο στρατιωτικό κέντρο.



«Η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, εξακολουθεί να εκπληρώνει ένα σημαντικό ρόλο. Δεν έχουμε κανένα σχέδιο να μετακινήσουμε τις δυνάμεις των ΗΠΑ από εκεί και παραμένουμε δεσμευμένοι στη συμμαχία του ΝΑΤΟ με την Τουρκία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας, Τζόνι Μάικολ στην Daily Sabah την Παρασκευή.


 Η αμερικανική στρατιωτική εφημερίδα «Stars and Stripes» δημοσίευσε ένα άρθρο στις 26 Ιουλίου με τίτλο «Ανησυχίες που ανακύπτουν στη στρατιωτική παρουσία- τα πυρηνικά που είναι αποθηκευμένα στην Τουρκία». 


Το άρθρο βασίζεται στα απόψεις αναλυτών και πρώην στρατιωτικών αξιωματούχων και προτείνει ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να μεταφέρουν τα πυρηνικά τους  όπλα από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ και να αρχίσουν να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τον κόμβο αυτόν στην Τουρκία, μια χώρα που δεν μπορεί πλέον να υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη.

Παρά του ότι ο αμερικανικός στρατός δεν αναφέρει τον αριθμό  των πυρηνικών κεφαλών, οι εμπειρογνώμονες και οι αντιπυρηνικές οργανώσεις πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί έχουν περίπου 50 πυρηνικές κεφαλές στη βάση Ίντσιρλικ και περίπου 2.500 στρατιώτες.
Το άρθρο υποδηλώνει επίσης, ότι τα στρατεύματα του Ηνωμένου Βασιλείου και οι πυρηνικές κεφαλές (B61 βόμβες θερμοπυρηνικής βαρύτητας) μπορούν να μεταφερθούν από την Τουρκία στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και ακόμη και στην Ιορδανία.



Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς σχετικά με ενδεχόμενη απόσυρση από Ιντσιρλίκ, μέλος της τουρκικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας, ο Χουσεΐν Κοτσαμπιγίκ, απέκλεισε μια τέτοια απόφαση από τη διοίκηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Κοτσαμπιγί ισχυρίστηκε ότι εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσιζαν να αποχωρήσουν από τη βάση του Ιντσιρλίκ, η Άγκυρα δεν θα ασκούσε προσπάθειες για να πείσει την Ουάσιγκτον να παραμείνει στην αεροπορική βάση.



«Αν αποσυρθούν από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, η απάντησή μας στο θέμα θα είναι, ίδια με αυτήν που δώσαμε στη Γερμανία, δηλαδή, αντίο», είπε χαρακτηριστικά.
(dailysabah.com)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr