Η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει τις κατεδαφίσεις ιδιοκτησιών της ελληνικής μειονότητας



«Κατεδάφιση κτηρίων στις Δρυμάδες, η κυβέρνηση της Αλβανίας απαντά στην Ελλάδα»

Ιούλιος 27, 2017. 20:16


Η κυβέρνηση του Έντι Ράμα συνεχίζει την ανθελληνική πολιτική της στρεφόμενη κατά των περιουσιών της  εθνικής ελληνικής μειονότητας σε μια προσπάθεια να σταματήσει την αναπτυξιακή της τάση σε περιοχές όπου ανθοφορεί. Τελευταία της ενέργεια ήταν η κατεδάφιση κτηρίων – ιδιοκτησιών της Ομογένειας στις Δρυμάδες  με τη στυγνή δικαιολογία της … «διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς»!



Η ανθελληνική αλβανική κυβέρνηση διατεινόμενη  σαθρές δικαιολογίες απαντά σε αντιδράσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που διαμαρτυρήθηκε για την τακτική των αλβανικών αρχών κατά των ιδιοκτησιών των Ελλήνων της Αλβανίας: 



«Μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, στις 26 Ιουλίου του 2017, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις αρχές επιβολής του νόμου, να κατεδαφίσουν δύο κτήρια στις Δρυμάδες, αποτελούν μέρος μια διαδικασίας που άρχισε τον Απρίλιο του 2016 από το Υπουργείο Πολιτισμού για την προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή (!).


Το σχετικό σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής σε εθνικό επίπεδο, έπειτα από ευρεία διαβούλευση και εγκρίθηκε από κοινού από την κοινότητα και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Χιμάρας. (Σημ. ο δήμαρχος Χιμάρας Γκέργκι Γκόρο που είχε δηλώσει Έλληνας και ήταν κάτοχος ελληνικού διαβατηρίου  με απόφαση του ελληνικού ΥΠΕΞ, λόγω της ανθελληνικής του συμπεριφοράς,  στερήθηκε της ελληνικής ιθαγένειας και  του διαβατηρίου).


Έτσι, - συνεχίζει το αλβανικό δημοσίευμα- οι κατασκευές που επηρεάζουν την …πολιτιστική κληρονομιά ( από ποιον άραγε;) κρίθηκαν κατεδαφιστέες, απαλλοτριώθηκαν και οι ιδιοκτήτες έχουν αποζημιωθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (περί …απαλλοτρίωσης).


Στην προκείμενη περίπτωση,  πρόκειται για δύο κτήρια (ελληνικής ιδιοκτησίας) που βρίσκονται κοντά σε μια πηγή νερού εντός προστατευόμενης περιοχής που θεωρείται πολιτιστική κληρονομιά.
Για τους ιδιοκτήτες που επηρεάσθηκαν ακολουθούνται  όλες οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται για τους πολίτες της Αλβανίας και σύμφωνα με όλους τους διεθνείς κανόνες και συμβάσεις.


Στο πλαίσιο αυτό, στη Χιμάρα, όπως και όλα τα άλλα κέντρα της χώρας, λαμβάνονται όλα τα  μέτρα που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. 


Σε κάθε περίπτωση  και σε κάθε στάδιο της διαδικασίας (του … γκρεμίσματος) δεν υπήρξε καταστρατήγηση, παραβίαση των νομικών διατάξεων και επιλεκτική προσέγγιση από τις αρμόδιες αρχές επιβολής του νόμου.


Επιπρόσθετα και σε αυτήν την περίπτωση, έχουν εξαντληθεί όλα τα στάδια, οι προθεσμίες, με τους ιδιοκτήτες, όπως η δημόσια διαβούλευση, κοινοποίηση, απαλλοτρίωση και κατεδάφιση των κτηρίων που κατατάσσονται ως δημόσια περιουσία.


Με αυτήν τη βάση, κάθε πολίτης, μειονοτικός ή όχι, έχει το δικαίωμα να καταφύγει στα αλβανικά δικαστήρια και στους αρμόδιους φορείς για την ερμηνεία του νόμου της Δημοκρατίας τη Αλβανίας».

Και εν κατακλείδι: 

Η Αλβανία πιστεύει ακράδαντα ότι οι μόνες λύσεις που βασίζονται στο κράτος δικαίου και το σεβασμό του νόμου για όλους, εξασφαλίζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, όπως τονίζεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2016 .
(gazetadita.al)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr