Βουλγαρία- Σκόπια: Οριστικοποιείται η συμφωνία σχέσεων καλής γειτονίας




Οι υπουργοί Εξωτερικών Βουλγαρίας, Αικατερίνα Ζαχαρίεβα και Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του «Σαμουήλ Τσάρου της Βουλγαρίας» στη Σόφια (φωτό από τη σκοπιανή τηλεόραση ‘Τελμα’)


Ιούλιος 8, 2017. 17:57


Οριστικοποιείται η διαδικασία της Συνθήκης Φιλίας, Σχέσεων  Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της πΓΔΜ στη Σόφια.




Μικρές τεχνικές ρυθμίσεις, όπως της αποκαλεί ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, θα έχουν τελειώσει μέχρι την Κυριακή.


Οι ομάδες των δύο υπουργείων Εξωτερικών, των Σκοπίων υπό τον Νίκολα Ντιμιτρόφ και της Βουλγαρίας υπό την  Αικετερίνα Ζαχαρίεβα,  συναντήθηκαν σε ένα ξενοδοχείο στη Σόφια, μακριά από τα βλέμματα του Τύπου.


Η βουλγαρική αντιπολίτευση, ωστόσο, ζητά την επανεξέταση της συμφωνίας για να διαπιστωθεί εάν είναι όπως λένε αντι-βουλγαρική και επιβλαβής, αν και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, εστίασε την απάντησή του σχετικά με το ζήτημα της ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, και όπως διευκρίνισε η συμφωνία αυτή θα βελτιώσει και θα οριστικοποιήσει τη δήλωση του 1999 μεταξύ των δύο πλευρών.


 Η υπουργός Εξωτερικών, Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, διαβεβαίωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, ότι η Βουλγαρία δεν θα κάνει παραχωρήσεις, ούτε στη γλώσσα, ούτε στην ιστορία.


«Η συνάντηση στη Σόφια οριστικοποιεί τη συμφωνία γειτονίας με τη Βουλγαρία»

Η συμφωνία θα πρέπει να αναφέρεται  στον κοινό εορτασμό της 2ας Αυγούστου, για την οποία το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, επέκρινε τη χώρα και την Ακαδημία Επιστημών των Σκοπίων για τη σιωπή που κρατούν, ενώπιον των βλαβερών δράσεων της κυβέρνησης για την ψευδομακεδονική ταυτότητα και ιστορία.


Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας θα ακολουθήσει μια άλλη συνάντηση εργασίας στα Σκόπια, πριν από τη συμφωνία, για την επικύρωσή της από τα κοινοβούλια των δύο χωρών.
(telma.com.mk)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr