Εισαγγελείς Τουρκίας: «Η ‘Τζουμχουριέτ’ κατηγορείται για ασύμμετρο πόλεμο κατά του κράτους και του Ερντογάν»




Ιούλιος 24, 2017. 19:35

Καθ’ όλη την ημέρα, από το πρωί, στην Κωνσταντινούπολη γίνονται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή την υπόθεση κατά 17 δημοσιογράφων, εκδοτών και δικηγόρων της  αντιπολιτευτικής εφημερίδας «Τζουμχουριέτ».



Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η εφημερίδα προβαίνει σε ασύμμετρο πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης και προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει πέντε ημέρες. Δέκα από τους κρατούμενους βρίσκονται στη φυλακή, ήδη 267 ημέρες, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Αχμέτ Ασάκ είναι φυλακισμένος επί 206 ημέρες,  ενώ ένας άλλος συνάδελφός του 109 ημέρες.


Η έναρξη της δίκης συμπίπτει με την ημέρα της κατάργησης της λογοκρισίας και την καθιέρωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, αλλά από ό, τι φαίνεται ο εορτασμός  θα γίνει μόνο από την κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλισντάρογλου.


Στην αίθουσα του δικαστηρίου συμμετείχαν οι πρόεδροι 20 δικηγορικών συλλόγων,  ενώ 1100 δικηγόροι έχουν καταθέσει αιτήσεις επιδιώκοντας την προστασία των κατηγορουμένων.


Ο δικηγόρος Κεμάλ Αϊτάτς περιγράφει την υπόθεση ως ιστορική. Για την παρακολούθηση της δίκης έφθασαν στην Τουρκία πολλοί εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, δημοσιογράφοι και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Όταν οι κατηγορούμενοι εισήλθαν στην αίθουσα του δικαστηρίου, έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα από τους παρατηρητές  της δίκης.


Σύμφωνα με το γραφείο του Εισαγγελέα οι κατηγορίες αναφέρονται σε εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης


 «Οι δημοσιεύσεις της εφημερίδας παραβίασαν εγκληματικά τους κανόνες της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με το νόμο, υπερέβησαν το καθιερωμένο δικαίωμα της δημοσίευσης νέων και σχολίων, με παράνομα μέσα προετοίμαζαν μια πολιτική με μεθόδους του ασύμμετρου πολέμου κατά της κυβέρνησης και του προέδρου Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τα τελευταία χρόνια», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο της Εισαγγελίας. 


Επισημαίνεται ότι  η συντακτική ομάδα άλλαξε ριζικά τη φιλοσοφία την οποία είχε ιδρύσει και καθιερώσει ο Ατατούρκ το 1924 περί δημοσιογραφίας.


(bgnes.com)


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr