Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τους Κούρδους του Ιράκ να αναβάλλουν το δημοψήφισμα




Αύγουστος 12, 2017. 17:26

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από τους Κούρδους του Ιράκ να αναβάλουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που έχει προγραμματισθεί για τις 25 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters σε ανταπόκριση από την Αρμπίλ.



Ο Γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρεξ Τίλερσον, υπέβαλε το αίτημα την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνεννόησης με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί.


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ  είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι ανησυχεί από το γεγονός ότι το δημοψήφισμα θα αποσπάσει την προσοχή από «τις πιο επείγουσες προτεραιότητες», όπως την ήττα των μαχητών του Ισλαμικού κράτους.


«Σχετικά με το θέμα της αναβολής του δημοψηφίσματος, ο πρόεδρος (Μπαρζανί) δήλωσε ότι οι κάτοικοι της περιφέρειας του Κουρδιστάν αναμένουν εγγυήσεις και εναλλακτικές λύσεις για το μέλλον τους», αναφέρει η ανακοίνωση της κουρδικής προεδρίας μετά την έκκληση του Τίλερσον.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα άλλα δυτικά έθνη ανησυχούν ότι η ψηφοφορία θα μπορούσε να μετατραπεί σε  ένα ακόμη περιφερειακό σημείο ανάφλεξης.


 Η Τουρκία, το Ιράν και η Συρία, οι οποίες μαζί με το Ιράκ, έχουν σημαντικό κουρδικό πληθυσμό, αντιτίθενται όλοι σε ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν.


(reuters)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr