Πρόεδρος Σερβίας: Είμαι έτοιμος σε συμβιβαστική λύση για το Κοσσυφοπέδιο




Αύγουστος 10, 2017. 19:50


Βελιγράδι.

Αν δημιουργήσουμε έναν άξονα ειρήνης και σταθερότητας στη γραμμή «βορρά-νότου» στα Δυτικά Βαλκάνια, μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εθνών, των Σέρβων και των Αλβανών, στα επόμενα 100 χρόνια θα λύναμε το 80% των πολιτικών μας προβλημάτων, είπε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.






«Είμαι έτοιμος να συμμετάσχω στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, μια απόφαση που δεν θα δυσαρεστήσει τα δύο μέρη, και μια τέτοια λύση μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Σήμερα προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντός μας», είπε ο Βούτστιτς σε συνέντευξή του στην «TV Pink».



Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να συζητηθεί στο εσωτερικό της Σερβίας η δυνατότητα διαλόγου για το Κοσσυφοπέδιο και σε αυτό καλούνται οι φορείς του ευρύτερου φάσματος της πολιτικής και κοινωνικής ζωής στη Σερβία.


«Είναι σημαντικό να έχουμε καλές σχέσεις με τους Αλβανούς και να τις ρυθμίσουμε μια για πάντα, να μην κρατάμε μια παγωμένη σύγκρουση», τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας.


Σύμφωνα με τη σερβική ‘Dnevnik’ ο Βούτσιτς είπε ότι «είναι καλό να έχουμε σχέσεις με τους Αλβανούς, διότι είναι ένα έθνος που βρίσκεται σε ανάπτυξη, σε αντίθεση με ορισμένες άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου και της δικής μας, που βρίσκονται σε παρακμή».


Επεσήμανε, ακόμη, ότι γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να λέει ένας πολιτικός για συμβιβαστικές λύσεις και πόσο αβέβαιο τίθεται το μέλλον του, αλλά είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να γίνει αποδεκτή.
 (dnevnik.rs)


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr