Αμερικανός διπλωμάτης: Προσοχή στην Κίνα με τα Βαλκάνια




Αύγουστος 30, 2017. 16:26

 Ο Αμερικανός διπλωμάτης, Κάμερον Μάντερ, που διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, σε άρθρο του στο ‘Stratfor’ επισημαίνει τον κίνδυνο για τις ΗΠΑ, της προσέγγισης της Κίνας στις βαλκανικές χώρες.



Σύμφωνα με το δημοσίευμα του σερβικού πρακτορείου ‘Τανγιουγκ’, ο Μάντερ θεωρεί απαραίτητο να εστιάσει η Δύση  περισσότερο την προσοχή της  στα Δυτικά Βαλκάνια, γιατί «η άλλη πλευρά ( η κινεζική) αφήνει σταθερά το στίγμα της  στην οικονομία της περιοχής, με επενδύσεις και με έργα υποδομών».


Ο Αμερικανός διπλωμάτης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι τώρα είναι η ώρα- από κάθε άλλη φορά- να προσεγγίσουν οι ΗΠΑ τα Δυτικά Βαλκάνια με έναρξη (μεσολάβηση) την επίλυση των περιφερειακών ζητημάτων.


Ο πρέσβης Μάντερ (Cameron Munter) είναι διπλωμάτης καριέρας και έχει υπηρετήσει σε περιοχές όπου είχαν εντάσεις. Όπως στο Πακιστάν από το 2010 έως το 2012, όπου καθοδήγησε τις ΗΠΑ και τις πακιστανικές αρχές σε μια τεταμένη περίοδο, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Υπηρέτησε στη Σερβία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και διαχειρίσθηκε την κρίση ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με βιογραφικό του στο «eastwest.ngo».


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr