Αλβανία: 100 χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα χρειάζονται ένα αρχαιολογικό μουσείο



(Ο τίτλος από το δημοσίευμα)

Σεπτέμβριος 14, 2017. 15:05


Η απουσία ενός μουσείου, αλλά και ενός εργαστηρίου, για την επεξεργασία αρχαιολογικών αντικειμένων, μπορεί να φέρει  σοβαρή αμφισβήτηση σε ίχνη σημαντικών περιόδων της χώρας μας, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα που επισημαίνει: 



Στις αποθήκες του αρχαιολογικού ιδρύματος βρίσκονται πάνω από 20 χιλιάδες αντικείμενα, η διεύθυνση του οποίου απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει αυτή τη μεγάλη περιουσία,  ώστε να εκτεθούν σε μια κατάλληλη εγκατάσταση, ενός αρχαιολογικού Μουσείου.


Σημαντικά, επίσης, στοιχεία έχουν ανακαλυφθεί τελευταία στην περιοχή της λίμνης των Πρεσπών.
Η Αλβανία έχει μέχρι στιγμής καταμετρήσει 100 χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία αποτελούν σημαντική απόδειξη του ιλλυρικού και του αλβανικού πολιτισμού. 


Ο υπεύθυνος της αρχαιολογικής υπηρεσίας, Λουάν Περζίτι ανέφερε ότι τα πάνω από τις 100 χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα πρέπει να διατηρηθούν και να εκτεθούν, έτσι ώστε να αναφανεί  ο σημαντικός θησαυρός του Ιλλυρικο-αλβανικού πολιτισμού. 

Ο ίδιος θα τονίσει την ανάγκη της δημιουργίας ενός  Αρχαιολογικού Μουσείου, επεσήμανε μάλιστα ότι πρότεινε το λεγόμενο κτήριο της Πυραμίδας στα Τίρανα,  να διατεθεί για τον σκοπό αυτόν.


Ξένες αρχαιολογικές αποστολές, μαζί με Αλβανούς αρχαιολόγους έχουν αναδείξει πολλές αρχαιολογικές περιοχές με σημαντικά ευρήματα τα οποία δεν μπορούν να εκτεθούν στο κοινό λόγω έλλειψης συγκεκριμένων χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
(politiko.al)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr