Οι δωρεές στρατιωτικού εξοπλισμού Τουρκίας στην Αλβανία




«Μετά τους Αμερικανούς αυτά είναι τα όπλα που δώρισαν και οι Τούρκοι στον αλβανικό στρατό»


Σεπτέμβριος 30, 2017. 22:22

Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που πρόσφατα ξεκίνησαν τις παραδόσεις θωρακισμένων οχημάτων για τον Αλβανικό Στρατό, σημαντικός αριθμός εξοπλισμού για τις ένοπλες δυνάμεις έχει αποσταλεί από την Τουρκία, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Συνεργασίας για την Ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών.



Οι ειδικές δυνάμεις του Στρατού, καθώς και τα στρατεύματα της Ειδικής Στρατιωτικής Αστυνομίας καθώς και η Διοίκηση Ζαλ Χερ, έχουν ήδη αντικαταστήσει τα ρωσικά μοντέλα όπλων με τουρκικά αυτόματα όπλα, όπως τα Μ20, MP5, M4A1, MPT-76 κλπ.

Τα ειδικά στρατεύματα της Αλβανίας, έχουν επίσης προμηθευθεί για ελεύθερους σκοπευτές τα KNT-308, ενώ άλλα όπλα του πιο σοβαρού τύπου μάχης, προέρχονται, επίσης, από την Τουρκία.
Πρόκειται, για ένα εύκολο όπλο που χρησιμοποιείται κυρίως από τις δυνάμεις πεζικού και είναι κινητό.

Ένα άλλο όπλο που ήρθε στον Αλβανικό Στρατό είναι το M72 LAW, ένα τυπικό όπλο για το πεζικό το οποίο είναι μεγάλης ακρίβειας αντιαρματικό.


Τα τελευταία χρόνια, ο τουρκικός στρατός έχει ανακαινίσει πλήρως το αλβανικό οπλοστάσιο με όπλα σχετικά καινούργια.


Αυτά τα όπλα, αν και δεν είναι τελείως καινούργια, είναι παρόμοια με τα πρότυπα αυτών  του υψηλού επιπέδου, όπως είναι τα σύγχρονα τουρκικά, αλλά και των στρατών των βαλκανικών χωρών, όπως της Σερβίας, Κροατίας, Σκοπίων κλπ. Είναι σύγχρονα όπλα και αρκετά ανταγωνιστικά.


Η Σερβία, τα Σκόπια και η Βοσνία χρησιμοποιούν ρωσικά, γιουγκοσλαβικά αλλά και κινεζικά. Ένα πολύ ελαφρύ πυροβόλο εξακολουθεί να παράγεται από τα σερβικά εργοστάσια αμυντικού εξοπλισμού και είναι προς εξαγωγή σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.


Η Κροατία χρησιμοποιεί αμερικανικά, γερμανικά και τουρκικά όπλα από τότε που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ.


Η Τουρκία έχει βοηθήσει τον αλβανικό στρατό από τις αρχές τις δεκαετίας του 1990, όταν κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς στη χώρα.




Επίσης,  όλο το αλβανικό ναυτικό ανανεώθηκε το 1997 με βοήθεια από την Τουρκία.
Το Ναυτικό Ναυπηγείο του Πασαλιμανιού και η στρατιωτική βάση στο Ορίκουμ έχουν πλήρως ανακατασκευασθεί με ναυτικά ραντάρ και οχήματα από τον τουρκικό στρατό το 1998, όταν υπογράφηκε η Συμφωνία Στρατιωτικής  Συνεργασίας.


Μια τουρκική εταιρεία βρίσκεται στη σημαντικότερη ναυτική βάση και πάνω από 10 χρόνια προσφέρει εκπαίδευση στους Αλβανούς αξιωματικούς και δοκίμους στις πιο σύγχρονες ναυτικές τακτικές άμυνας και τα πλεονεκτήματα  που προσφέρει η Αλβανία με το κανάλι του Οτράντο αλλά και τον κόλπο του Όρικουμ.


Εν τω μεταξύ η δύναμη των Φρουρών της Δημοκρατίας έχει εκπαιδευτεί και προμηθευτεί τουρκικά όπλα από το 1998, ενώ οι καλύτεροι Τούρκοι εκπαιδευτές έχουν εκπαιδεύσει το Ειδικό Τάγμα της Φρουράς της Δημοκρατίας.


Οι ασκήσεις γίνονται με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και με πραγματικές σφαίρες, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της ψυχολογικής αντίληψης  του κινδύνου.


Αυτό σημαίνει ότι κάθε άσκηση γίνεται χωρίς ελιγμούς και χρησιμοποιούνται πραγματικοί στόχοι, γεγονός που βοηθά στην απόδοση υψηλού βαθμού. 


Επίσης, οι  ειδικές δυνάμεις έχουν εκπαιδευθεί από τον τουρκικό στρατό καθώς και η ταξιαρχία των ελικοπτέρων  της Φάρκε.


Εδώ και είκοσι χρόνια, ήδη, Αλβανοί δόκιμοι αποφοιτούν από την τουρκική Ακαδημία Άμυνας και κάθε χρόνο ένα μέρος των αποφοίτων προστίθεται στον αλβανικό στρατό.


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στα Τίρανα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2015, υπογράφηκε επίσης, μια αμυντική συμφωνία που αύξησε σημαντικά τις ενισχύσεις προς τον αλβανικό στρατό.


Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 61 του Πρωτοκόλλου, μεγάλο μέρος αυτής της συμφωνίας αποτελεί διαβαθμισμένες πληροφορίες, καθώς πρόκειται για στρατιωτικά όπλα και συνδέσεις  που αποτελούν μέρος του κρατικού απορρήτου.


(Στοιχεία από tesheshi.com)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr