Η Ρωσία γίνεται κύριος χρηματοδότης των Κούρδων του Ιράκ




 Εγκαταστάσεις της Ροσνεφτ στο ιρακινό Κουρδιστάν- φωτο από την «Vestnik Kavkaza»

Σεπτέμβριος 20, 2017. 21:06

Η Ρωσία είναι η μόνη σημαντική παγκόσμια δύναμη που δεν έχει καλέσει του Κούρδους του Ιράκ να ακυρώσουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την επόμενη εβδομάδα. Επιπλέον, έχει γίνει ο κύριος χρηματοδότης των κουρδικών συμφωνιών πετρελαίου και φυσικού αερίου, με δάνεια ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα χορηγηθούν σε λιγότερο από ένα χρόνο.


Οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες, η Τουρκία και το Ιράν έκαναν έκκληση για ματαίωση του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας που έχει προγραμματισθεί για την 25 Σεπτεμβρίου, μια διαδικασία που οι Κούρδοι  θεωρούν ως αποκορύφωμα δεκαετιών αγώνων για το δικό τους κράτος, ενώ συγχρόνως το Ιράκ θεωρεί ότι η κουρδική περιφέρειά του παραβιάζει το σύνταγμα της χώρας.


Την περασμένη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε δήλωση με την οποία χαρακτήριζε  την προγραμματισμένη ψηφοφορία «προκλητική και αποσταθεροποιητική», σημειώνοντας ότι  αυτή θα πραγματοποιηθεί όχι μόνο της αυτόνομης κουρδικής περιοχής αλλά και σε αμφισβητούμενη επικράτεια.


Ωστόσο, η Μόσχα δεν έχει εκδώσει τέτοια πρόσκληση για ακύρωση της ψηφοφορίας. Αντ’ αυτού, εν μέσω του δημοψηφίσματος, ο ρωσικός κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός, Rosneft ανακοίνωσε την τελευταία του επένδυση την περασμένη εβδομάδα, για να βοηθήσει το Ιρακινό Κουρδιστάν να αναπτύξει τη βιομηχανία φυσικού αερίου για εγχώριες προμήθειες και ενδεχόμενες εξαγωγές.


 Η πλήρης αξία της συμφωνίας δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, αλλά σύμφωνα με τις προσκείμενες σε αυτήν βιομηχανικές πηγές, είναι αξίας πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια.


Είναι η τρίτη γιγάντια επιχείρηση της Rosneft στην κουρδική περιοχή από τον Φεβρουάριο, μετατρέποντας τη Μόσχα από ένα ξένο με μικρό προφίλ επενδυτή στο Κουρδιστάν σε μια μεγάλη πηγή μετρητών της περιοχής.


 Δημοσίευμα της τουρκικής "news.sol.org.tr" στην αγγλική για τη ρωσική επένδυση στο Ιρακινό Κουρδιστάν




Δημόσια η Μόσχα λέει ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις προσδοκίες των Κούρδων για μια πατρίδα.


 Τα 35 εκατομμύρια Κούρδων βρίσκονται διανεμημένα  στο Ιράκ, Ιράν, Τουρκία και Συρία.
Σαφείς ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ:
«Ενδιαφερόμαστε για το γεγονός ότι οι Κούρδοι, όπως κάθε άλλο έθνος στον πλανήτη μπορούν να εκπληρώσουν τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους», η δήλωση έγινε τον Ιούλιο και τότε είχε προσθέσει: «επισημαίνουμε ότι οι νόμιμες προσδοκίες των Κούρδων, όπως και άλλων λαών, πρέπει να εκπληρωθούν στο πλαίσιο των υφιστάμενων διεθνών νομικών κανόνων».


Αλλά, ενόψει τώρα του κουρδικού δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία, η Μόσχα απέφυγε να εκδηλώσει τη θέση της σε αυτό. Η σιωπή της αυτή, από διεθνείς παρατηρητές ερμηνεύεται ως θετική κίνηση προς τους Κούρδους του Ιράκ, σημειώνει το αιγυπτιακό δημοσίευμα.


(ahram.org.eg)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr