«Η Κύπρος κερδίζει δισεκατομμύρια από την πώληση διαβατηρίων της ΕΕ»




«Η Κύπρος κερδίζει δισεκατομμύρια από την πώληση διαβατηρίων της ΕΕ», γράφει το δημοσίευμα στη ρωσική

Σεπτέμβριος 18, 2017. 21:24

Από το 2013, η κυβέρνηση της Κύπρου έχει κερδίσει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ, δίνοντας υπηκοότητα σε πλούσιους ανθρώπους και τους δίνει την ευκαιρία να ζήσουν και να εργασθούν στην Ευρώπη έναντι αμοιβής.



Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μόνο πέρυσι η Κύπρος εξέδωσε περισσότερα από 400 διαβατήρια.

Εκατοντάδες κατηγορούμενοι ολιγάρχες από την Ουκρανία και τη Ρωσία, έλαβαν διαβατήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το σύστημα των «χρυσών θεωρήσεων».


Μεταξύ των «αυτοχθόνων Ευρωπαίων» είναι γνωστοί επιχειρηματίες και πολιτικοί επιρροής. Όπως ο πρώην αναπληρωτής της Κρατικής Δούμα, καθώς και ιδρυτές της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ουκρανίας.


Το σύστημα χορήγησης ιθαγένειας σε αντάλλαγμα επενδύσεις ξεκίνησε το 2013, προϋποθέτει ότι οι αιτούντες επενδύουν 2 εκατομμύρια ευρώ σε ιδιοκτησία ή 2,5 δις ευρώ σε εταιρείες ή κρατικά ομόλογα.


Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι μέχρι το 2013, η κυπριακή υπηκοότητα παραχωρούνταν  με απόφαση των υπουργών και το 2010 ο αδελφός του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ, ο οποίος από το 2008 υπόκειται σε κυρώσεις του ΟΗΕ, έλαβε κυπριακό διαβατήριο.


Ένα άλλο παράδειγμα χώρας που κερδίζει με τις «χρυσές βίζες» είναι η Πορτογαλία.
Μέχρι το τέλος του έτους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτίθεται να συζητήσει το ζήτημα της παραχώρησης υπηκοότητας  της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη διεξαγωγή απαραίτητων ελέγχων για την ασφάλεια των αιτούντων.
(blackseanews.net)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr