Το ΥΠΕΞ Σκοπίων αρνείται ότι συμφωνήθηκε με Κοτζιά η αναθεώρηση των βιβλίων για αλυτρωτισμό




«Το ΥΠΕΞ αρνείται ότι με τον Κοτζιά συμφωνήθηκε κοινή επιτροπή για την αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων», γράφει το δημοσίευμα


Σεπτέμβριος 19, 2017. 19:24


«Ο Ντιμίτροφ και ο Κοτζιάς στη Νέα Υόρκη,  συμφώνησαν για μια συνάντηση μεταξύ Σκοπιανών και Ελλήνων ιστορικών, όχι για να δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή για την αναθεώρηση των σχολικών  ιστορικών βιβλίων των Σκοπίων», σημειώνει η σλαβική τηλεόραση ‘Sitel στην ηλεκτρονική σελίδα της.


Το υπουργείο Εξωτερικών, συνεχίζει το δημοσίευμα, έχει αντίθετη άποψη με αυτήν που υποστήριξε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στον ομόλογό του, ότι συμφώνησαν να σχηματίσουν μια κοινή επιτροπή για να απαλείψουν τα αλυτρωτικά στοιχεία από τα σκοπιανά σχολικά βιβλία.


Σε γραπτή δήλωσή του το υπουργείο Εξωτερικών (των Σκοπίων) αναφέρει: 


«Αυτό που συζητήθηκε στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, μεταξύ του ΥΠΕΞ Σκοπίων, Ντιμίτροφ και του ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κοτζιά, έχει ως στόχο την πρωτοβουλία των Σκοπίων από το 2007, για μια συνάντηση των ιστορικών και από τις δύο χώρες.


Στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, οι συνομιλητές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εργάζονται για να ξεπερασθούν οι ιστορικές προκαταλήψεις στα Βαλκάνια, προς το συμφέρον της συνεργασίας και του μέλλοντος. 

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν σε αυτό το στάδιο για μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων για την ιστορία, και όχι τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής, η διαδικασία είναι κατανοητή και ισχύει και για τις δύο πλευρές».


Η αναπληρωτής πρωθυπουργός Ραντμίλα Σεκερίνσκα (φωτό άνω)  θεωρεί ότι είναι σημαντικό η νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ να προχωρήσει στις σχέσεις καλής γειτονίας, ένα βασικό στοιχείο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.


Στο θέμα επενέβη και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ποπόσκι, λέγοντας ότι τα Σκόπια δεν πρέπει να κάνουν το ίδιο λάθος που έκαναν με τη συμφωνία με τη Βουλγαρία. «Μια πολιτική καλής γειτονίας, στην οποία δεν θα υπάρξουν ζημιές και νικητές», είπε ο Ποπόσκι προσθέτοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί η αρχή της αμοιβαιότητας.


Επίσης, το υπουργείο Παιδείας (των Σκοπίων) ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τίποτε για το θέμα. Οι αρμόδιοι δεν ενημερώθηκαν τι συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση Ντιμίτροφ- Κοτζιά.


«Η σύσταση μιας κοινής επιτροπής που θα συμβάλει στην αντικειμενική και επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων, ήταν μέρος μόνο της συμφωνίας για τις σχέσεις καλής γειτονίας που υπέγραψε η κυβέρνηση με τη Βουλγαρία στις αρχές Αυγούστου».

(Στοιχεία από την τηλεόραση Sitel)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr