Ο Πρόεδρος της Ρωσίας θα επισκεφθεί την Αίγυπτο στη θεμελίωση πυρηνικού σταθμού





Σεπτέμβριος 5, 2017. 20:32

Κάιρο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε την Τρίτη ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα την Αίγυπτο, απαντώντας στην πρόσκληση του Αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για να παρακολουθήσει την τελετή θεμελίωσης του πυρηνικού σταθμού Νταμπάα, στις μεσογειακές ακτές της Αιγύπτου.



Οι δηλώσεις του Πούτιν έγιναν στο τέλος της συνόδου κορυφής των BRICS στην κινεζική πόλη Ξιαμέν την Τρίτη, σύμφωνα με το Russia Today.


Σημειώνεται ότι ο Πούτιν  συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο αλ Σίσι στο περιθώριο της κινεζικής συνόδου κορυφής.


Ο Σίσι κάλεσε τον Πούτιν να παραστεί στον εορτασμό της θεμελίωσης του πυρηνικού σταθμού Νταμπάα, τον οποίο σχεδιάζει να κατασκευάσει η Αίγυπτος με ρωσική βοήθεια.


Τον Νοέμβριο του 2015, ο Σίσι υπέγραψε τη συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ρωσίας για την ίδρυση του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Αίγυπτο.
 

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 12 χρόνια και το εργοστάσιο της Νταμπάα θα είναι το μεγαλύτερο έργο της Ρωσίας-Αιγύπτου μετά το φράγμα του Ασουάν, δήλωσε ο επικεφαλής της ‘Rosatom’ κατά τη διάρκεια της  τελετής της υπογραφής το 2015.


Σύμφωνα με το σχέδιο της συμφωνίας, η Ρωσία θα δανείσει στην Αίγυτπο 25 δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της κατασκευής και λειτουργίας της μονάδας.


Η Αίγυπτος οφείλει να επιστρέψει το δάνειο με επιτόκιο 3% ετησίως, ενώ οι πληρωμές θα αρχίσουν από το 2029.
(english.ahram.org.eg)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr