Αλβανία: «Η Αθήνα απειλεί με παρεμπόδιση στην ένταξη»




Σεπτέμβριος 1, 2017. 22:25


Τίρανα.


Η κυβέρνηση της Αθήνας αντέδρασε χθες μετά την έγκριση του πολεοδομικού σχεδίου για την Χιμάρα, ένα σχέδιο στο οποίο προβλέπεται  η κατεδάφιση αρκετών οικιών (της ελληνικής μειονότητας), γράφει η αλβανική ‘Σέκουλι’.


Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε το αστικό σχέδιο που εγκρίθηκε πριν από δύο ημέρες στη διάρκεια επεισοδιακής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Χιμάρας,  ως παραβίαση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.


Το δημοτικό συμβούλιο- συνεχίζει το δημοσίευμα-  συνήλθε στο χωριό Κους, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ξεκίνησαν εντάσεις μέχρι την αναχώρηση των εκπροσώπων του ΚΕΑΔ.


Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών,  Αλέξανδρος Γεννηματάς, δήλωσε χαρακτηριστικά: 


«Οι αλβανικές αρχές φαίνεται ότι θεωρούν την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας ως σημαντικότερη από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».


Αντιδράσεις υπήρξαν και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, από όπου ο Γιώργος Κουμουτσάκος απευθύνθηκε απευθείας στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, τονίζοντας ότι πρέπει τελικά να καταλάβει ότι η πορεία των επιθέσεων κατά της ελληνικής μειονότητας θα τον οδηγήσει σε αδιέξοδο και προσθέτει ότι με τις πράξεις αυτές υπονομεύει το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας.


Η ελληνική διπλωματία στρέφεται σκληρά εναντίον του αλβανικού κράτους, σχετικά με την ελληνική μειονότητα στη Χιμάρα. Στις αντιδράσεις των κατοίκων προς το δημοτικό σχέδιο, η ελληνική διπλωματία παρενέβη επανειλημμένα με επικριτικές δηλώσεις προς τις αλβανικές αρχές και την κυβέρνηση.


Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το ζήτημα του σεβασμού του δικαιώματος  της ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία είναι μια από τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσει η αλβανική κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ.


Πριν από δύο ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο της Χιμάρας ενέκρινε το νέο κανονιστικό σχέδιο μεταξύ αντιρρήσεων, εντάσεων, ταραχών και της παρουσίας ισχυρής αστυνομικής παρουσίας.


Το ρυθμιστικό σχέδιο που αφορά τις ιδιοκτησίες περίπου 40 οικογενειών εγκρίθηκε από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Χιμάρας με 15 ψήφους υπέρ και μία αποχή.


Λόγω των πολυάριθμων εντάσεων που δημιουργήθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου (25 Αυγούστου) από κατοίκους που πλήττονται, κατέστη αδύνατη η έγκριση του σχεδίου, έτσι η συνεδρίαση της Τετάρτης μεταφέρθηκε στο χωριό Κους.


Οι διαμαρτυρίες όπως ανακοινώθηκε θα συνεχισθούν και στις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, ο επικεφαλής του Κόμματος της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΚΕΑΔ), Βαγγέλης Ντούλε, έγραψε σε σελίδα των κοινωνικών δικτύων, ότι «οι μάσκες πέφτουν» και ότι το δημοτικό συμβούλιο έγινε σε συνθήκες που διαμόρφωσε η κρατική αστυνομία, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός Ράμα εκδικείται τους αυτοχθόνους Έλληνες της Χιμάρας.


(shekulli.com.al)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr