Προτείνεται θέσπιση Ημέρας Γενοκτονίας των Μακεδόνων


     Αρ. Πρωτ.: -525-  
    Θεσσαλονίκη, 11/09/2017


Η Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος–Αυστραλίας συναισθανόμενη την ευθύνη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις επί του Σκοπιανού θέματος, καταθέτει πρόταση για τη θέσπιση ημέρας αναγνώρισης της γενοκτονίας των Μακεδόνων διαχρονικά.

Ως ημέρα προτείνεται η 24 Φεβρουαρίου, γιατί στις 24 Φεβρουαρίου 1870 αρχίζει η συστηματική γενοκτονία των Μακεδόνων σε πνευματικό, μορφωτικό, εκκλησιαστικό και σωματικό επίπεδο στα βιλαέτια Θεσσαλονίκης, Μοναστηρίου και Αδριανουπόλεως από τους Βούλγαρους κομίτες (κομιτατζήδες) με την αρωγή ή και με την σιωπηρή συγκατάθεση της κυβέρνησης του τότε βουλγαρικού πριγκιπάτου. 

Ο συστηματικός αποδεκατισμός και η γενοκτονία των Μακεδόνων καλύπτει μεγάλες χρονικές περιόδους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής: 

·   1896-1908, 4.700 μερόνυχτα δολοφονικών, διώξεων, εξανδραποδισμού, με 1.131 επώνυμα καταγεγραμμένα θύματα μόνο σε άνδρες, χωριστά τα γυναικόπαιδα. 

·   1912-1918 ( εποχή μετά τους βαλκανικούς πολέμους και την απελευθέρωση του μεγαλύτερου τμήματος της Μακεδονίας), με πάνω από 115.000 θύματα, οι περισσότεροι σλαβόφωνοι στις περιοχές της Δυτικής, λιγότερο της Κεντρικής και ελληνοφώνων της Ανατολικής Μακεδονίας (όλοι με ακραιφνές ελληνικό φρόνημα).

·   1941-1945, σε όλη τη Μακεδονία 557 θύματα στην Ανατολική Μακεδονία στη βουλγαροκρατούμενη ζώνη και στη Δυτική Μακεδονίας, η πνευματική γενοκτονία των Μακεδόνων με τη λευκή και φαιά τρομοκρατία και ενίοτε μαύρη που συχνά κατέληγε σε λεηλασία φρονημάτων από την ΟΧΡΑΝΑ (βουλγαρική αστυνομία) και κατόπιν από το ΣΝΟΦ και ΝΟΦ βραχύωνες του Τιτοϊσμού της τότε δημιουργούμενης Κουμμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας.

·   Η συνεχιζόμενη σύγχρονη γενοκτονία, (πνευματική – φρονηματική) της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη γειτονική χώρα των Σκοπίων στις περιοχές Μοναστηρίου, Γευγελής, Στρώμνιτσας, Κρουσσόβου και Αχρίδος με ταυτόχρονη καταστροφή του αρχαίου. μεσαιωνικού και νεότερου ελληνικού πολιτισμού στις ανωτέρω προαιώνιες εστίες του ελληνισμού.



Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  
  Σωτήριος Κούσουλας                                               Μιχαήλ Χρυσανθόπουλος