«Η αλβανική RENEA, μία από τις καλύτερες μονάδες καταπολέμησης της τρομοκρατίας στα Βαλκάνια»




Σεπτέμβριος 4, 2017. 22:53

Το αλβανικό αστυνομικό σώμα ‘RENEA’ θεωρείται  μία από τις καλύτερες μονάδες καταπολέμησης της τρομοκρατίας στα Βαλκάνια.



Αυτό αναφέρει η πύλη «Military Zone» σε άρθρο που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο, όπου σημειώνεται ότι  το τμήμα εξουδετέρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, κοινώς γνωστό με το ακρωνύμιο ‘RENEA’, είναι η κύρια αντιτρομοκρατική μονάδα στην Αλβανία και ανταποκρίνεται σε καταστάσεις κρίσεων.


Η μονάδα δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ανταποκρινόμενη στα αυξανόμενα επίπεδα εγκληματικότητας στη χώρα μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού.


Η ‘RENEA’ έχει αντικείμενο τη συμβολή της σε επιχειρήσεις διάσωσης, καταστάσεις ομηρίας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και αντιμετώπιση των ιδιαίτερα βίαιων μορφών εγκλήματος.
Από το 1991 η μονάδα έχει απολέσει τέσσερις άνδρες σε δράση και περισσότερους από σαράντα τραυματίες.


Οι δεξιότητές τους θεωρούνται πολύ καλές τόσο στην Αλβανία και τη Δύση και εκπαιδεύονται από την GSG.


Επιλογή και εκπαίδευση της RENEA
 

Η διαδικασία της επιλογής των μελών, διεξάγεται μόνο μία φορά το χρόνο και διαρκεί δώδεκα εβδομάδες. Στη συνέχεια, οι νεοσύλλεκτοι εκπαιδεύονται για άλλους εννέα μήνες σε άλλες δεξιότητες όπως η γλώσσα, στα σήματα,  στη φωτογραφία και σε ομιλίες με ομήρους. Οι υποψήφιοι εξακολουθούν να υποβάλλονται σε αυστηρές ψυχολογικές και φυσικές εξετάσεις.


Μόνο μετά από μια περίοδο τριών ετών από την πρόσληψη, μπορούν να γίνουν διαχειριστές της RENEA.


Περίπου το 90% των υποψηφίων προέρχονται από άλλα τμήματα της αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, ενώ οι υπόλοιποι είναι στρατιωτικοί.


Οι στρατιωτικοί υποψήφιοι που θα περάσου την επιλογή, πρέπει, επίσης, να ολοκληρώσουν ένα εξάμηνο μάθημα για τη νομολογία. Η μέγιστη ηλικία επιλογής είναι η ηλικία των 26 ετών και οι υποψήφιοι πρέπει να είναι μέλη των αντίστοιχων προηγούμενων μονάδων για τουλάχιστον δύο χρόνια.


Ο ρόλος των διαπραγματευτών




Από το 1991 οι διαπραγματευτές μονάδων έχουν επιλύσει, χωρίς τη χρήση βίας, πάνω από 500  και 600 περιπτώσεις που αφορούσαν αεροπειρατές και ένοπλους επαγγελματίες.


Όλοι οι διαπραγματευτές θα πρέπει να έχουν υπηρετήσει τουλάχιστον 10 χρόνια στην αστυνομία και να είναι άνθρωποι καλής ιδιοσυγκρασίας και ψυχικής ισορροπίας, με γνώση όλων των διαλέκτων και των νοοτροπιών  των περιφερειών (της Αλβανίας).


Έχουν πτυχίο νομικής ή έχουν συμμετάσχει στην αστυνομική ακαδημία. Επιπλέον , ολοκληρώνουν μαθήματα κατάρτισης με το FBI στην Ακαδημία Quantico FBI και στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ.


Οι διαπραγματευτές είναι οι πρώτοι που παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις κατάληψης με ή χωρίς ομήρους.


Κανείς δεν παρεμβαίνει χωρίς τη σαφή εντολή του, εκτός αν ο όμηρος είναι  νεκρός.
(maqedoniashqiptare.com)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr