Το ΝΑΤΟ διαψεύδει Ερντογάν: η Ελλάδα δεν έχει S-400…




Σεπτέμβριος 15, 2017. 20:47

Η Τουρκία απάντησε την Παρασκευή  στις ανησυχίες του ΝΑΤΟ σχετικά με την απόφασή της να αγοράσει ρωσικό σύστημα αεράμυνας.


«Δεν υπάρχει ζήτημα για εμάς ότι δεν εκπληρώνουμε κάποια από τις ευθύνες μας σε σχέση με το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μαχίρ Ουνάλ, αναπληρωτής πρόεδρος  και εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη Ρωσία.


Το ΝΑΤΟ εξέφρασε ανησυχίες για την Τουρκία, ένα παλαιό μέλος του αμυντικού μπλοκ, που θα αγοράσει το ρωσικό  σύστημα S-400.


Ο Ουνάλ ανέφερε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να καταπατήσει τη συμφωνία με τη Ρωσία.


«Θα μπορούσαμε να το αγοράσουμε από τη Γαλλία, τη Γερμανία ή την Κίνα, το αγοράζουμε από τη Ρωσία, αφού διεξήγαμε μια σειρά διαπραγματεύσεων και έχουμε την καλύτερη συμφωνία», πρόσθεσε.


Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάη, δήλωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι για το σύστημα S-400 έχει δοθεί προκαταβολή στη Ρωσία.


Οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, εξέφρασαν ανησυχίες ότι το ρωσικό σύστημα δεν είναι συμβατό με τις αεροπορικές άμυνες άλλων μελών του ΝΑΤΟ.


Ωστόσο, οι Τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι το σύστημα θα  είναι συμβατό  με την τεχνολογία του ΝΑΤΟ.


Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης: «Η Ελλάδα, η οποία είναι επίσης χώρα του ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί το S-400 εδώ και χρόνια. Γιατί δεν υψώνουν τη φωνή τους για αυτό;»


Ωστόσο, το ΝΑΤΟ την Πέμπτη διέψευσε τους ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου, λέγοντας: «Κανένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ δεν λειτουργεί σήμερα το S-400», πρόσθεσε ακόμη ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ «δεν έχει ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες οποιασδήποτε αγοράς».


Το S-400 είναι το πιο προηγμένο αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων μεγάλης εμβέλειας και μπορεί να μεταφέρει τρία είδη πυραύλων ικανοί να καταστρέψουν στόχους, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων και πυραύλων κρουζ.


Έχει την ικανότητα να παρακολουθεί και να δέχεται μέχρι και 300 στόχους ταυτόχρονα και έχει ανώτατο ύψος εμβέλειας τα 27 χιλιόμετρα.

(aa.com.tr)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr