"Κανάλ 5": Τι είπε ο Κοτζιάς σήμερα για όνομα




Οκτώβριος 26, 2017. 20:24


Σκόπια/Αθήνα.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Κοτζιάς, μίλησε εκτενώς, ανέλυσε όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων είναι και η διαφωνία του ονόματος, αναφέρει το σκοπιανό ‘Κανάλ 5’.




Δημοσιογράφος του σκοπιανού καναλιού ζήτησε μια απάντηση από τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, σχετικά με όσα αναφέρθηκαν αρκετές φορές κατά την παρελθούσα περίοδο και υπήρξαν αμφιβολίες για το εάν η Αθήνα επιδιώκει λύση αποκλειστικά για το όνομα ή και για άλλα θέματα.


Απαιτείται συμβιβασμός για μια λύση, είπε ο Κοτζιάς και εξήγησε ότι ο συμβιβασμός ισχύει για όλο το πακέτο.


«Αυτό αναφέρεται στο όνομα, τη χρήση του ονόματος, τα παράγωγά του, η σχέση που υπάρχει με το όνομα και τα ακρωνύμια. Αυτά είναι τέσσερα θέματα. Ο κ. Νίμιτς στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει είναι υπεύθυνος για τα δύο πρώτα θέματα. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, θα συναντήσουμε και άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα, τις λέξεις που χρησιμοποιούνται. Μιλάμε για τις λέξεις που χρησιμοποιούνται, στις οποίες αναφέρεται και η χώρα σας, που είναι ένα καυτό θέμα,  δηλαδή, η ταυτότητα και η γλώσσα.


Αλλά υπάρχουν πιο περίπλοκα ζητήματα, τα οποία δεν είναι πολύ σοβαρά, αλλά είναι περίπλοκα. Για παράδειγμα, εμπορικά ονόματα. Τι κάνουμε μαζί τους;», είπε ο Κοτζιάς και ως παράδειγμα ανέφερε το όνομα «μακεδονικό κρασί» που παράγεται στη χώρα μας και την Ελλάδα, σημειώνει το Κανάλ 5.


Όσον αφορά τις συνομιλίες του ονόματος, δήλωσε ότι σε 3έως 4 εβδομάδες από τώρα, ο Νίμιτς θα συναντηθεί με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών. Ο Βασιλάκης από την άλλη πλευρά θα έχει τώρα έναν βοηθό.


«Πιστεύω ότι στους πρώτους 6 μήνες του 2018 θα πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα αυτό. Εάν δεν επιλυθεί θα υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες. Εάν επιλυθεί χρειάζονται  3-4 μήνες για υποβληθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στον ΟΗΕ, πράγμα που σημαίνει ότι θα φθάσουμε στα τέλη του 2018», δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι  το 2019 είναι έτος εκλογών και στις δύο χώρες και δύσκολο να ανοίξει κανείς το συγκεκριμένο ζήτημα.


Σύμφωνα με τον Κοτζιά, η νέα κυβέρνηση στη χώρα μας, σε αντίθεση με την προηγούμενη, έχει μεγαλύτερη διάθεση για συμβιβασμό και συναίνεση, σημειώνει το δημοσίευμα.


Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απευθυνόμενος στη δημοσιογράφο του Κανάλ 5, είπε ότι για τον συμβιβασμό πρέπει να επιλυθούν δύο ζητήματα: 


« Ένα θα πρέπει να κατανοήσει ο λαός σας ότι μας αρέσουν τα ίδια πράγματα και είμαι χαρούμενος που είστε εδώ μαζί μας και το δεύτερο είναι να παύσει ο αλυτρωτισμός».


Πρόσθεσε ότι ελπίζει «η επιτροπή να αναθεωρήσει τα σχολικά βιβλία για τη χώρα μας».


Σύμφωνα με τον Κοτζιά, καταλήγει το δημοσίευμα, η Αθήνα θέλει μια βιώσιμη λύση, η οποία δεν θα  προσβάλει κανέναν και θα γίνει αποδεκτή από τους πολίτες των δύο πλευρών.


(Στοιχεία από kanal5.com.mk)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr