‘Associated Press’: Ο Γκρούεφσκι ενδέχεται να παραιτηθεί από αρχηγός κόμματος




Οι οπαδοί του SDSM πανηγυρίζουν στο κέντρο των Σκοπίων τον (εκλογικό) θρίαμβο κατά του VMRO-DPMNE


Οκτώβριος 16, 2017. 19:34


Τα πρώτα αποτελέσματα των χθεσινών δημοτικών εκλογών στο σκοπιανό κράτος, δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι υποστηρίζουν την πολιτική πορεία της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με τα παγκόσμια πρακτορεία ειδήσεων, γράφει σκοπιανό δημοσίευμα.



«Οι κυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες υποστηρίχθηκαν με τη νίκη στις εκλογές, ένα ισχυρό μήνυμα για την υποστήριξη της νέας κυβέρνησης, η οποία υποσχέθηκε επιτάχυνση της εισόδου της μικρής αυτής βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο ειδήσεων ‘Reuters’.


Το πρακτορείο προσθέτει ότι οι υποψήφιοι του SDSM του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, και του πρωθυπουργού  του ‘εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, που κυβέρνησε για μια δεκαετία τη χώρα» συναντήθηκαν σε 50 δήμους, όπου πλειοψηφούν οι Σλάβοι.


Το πρακτορείο αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος του κόμματος του SDSM, Μίλε Ζέτσεβιτς, είπε ότι οι σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν 40 δήμους και ότι είναι μια «νίκη της δημοκρατίας».


 Ενώ- σύμφωνα με το Reuters-  το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι, VMRO DPMNE, διατείνεται ότι οι εκλογές έγιναν σε  «αντιδημοκρατική ατμόσφαιρα και σε άδικες συνθήκες».


Το πρακτορείο ειδήσεων «Associated Press» αναφέρει ότι τα αρχικά αποτελέσματα των τοπικών εκλογών που θεωρήθηκαν ως δοκιμασία για τη νέα «αριστερή διοίκηση», δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι υποστηρίζουν  τη νέα κυβέρνηση.


Ο οργανισμός αυτός υπενθυμίζει ότι στις τοπικές εκλογές του 2013, το συντηρητικό VMRO DPMNE, κέρδισε 56 από τους 81 δήμους της επικράτειας, ενώ το SDSM μόνο τέσσερις.


Το «Associated Press» σημειώνει την εκτίμηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, ότι οι εκλογές είχαν εισέλθει σε ανώμαλο κλίμα.


«Αλλά και ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι πιθανόν να παραιτηθεί από αρχηγός του κόμματος», αναφέρει το πρακτορείο,  σημειώνοντας τα λόγια του Γκρούεφσκι «την μεγαλύτερη ευθύνη για τα αποτελέσματα τη φέρει ο επικεφαλής του κόμματος».


Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA καταλήγει, επίσης, στο συμπέρασμα ότι οι τοπικές εκλογές στα Σκόπια καθορίζουν την πολιτική πορεία της βαλκανικής χώρας.


Η ελληνική εφημερίδα «Ναυτεμπορική» αναφέρει για μεγάλη νίκη των σοσιαλδημοκρατών του Ζόραν Ζάεφ,  τονίζοντας ότι ανατράπηκαν πολλές προβλέψεις και οι εκπλήξεις αναμένονται να είναι ακόμη μεγαλύτερες μετά το δεύτερο γύρο , στις 29 Οκτωβρίου, με την ενίσχυση της θέσης του Ζόραν Ζάεφ, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία της πολιτικής αλλαγής στη χώρα.


Επίσης, το κινεζικό πρακτορείο «Xinhua» έχει τίτλο «Το κόμμα του πρωθυπουργού ισχυρίζεται νίκη στις δημοτικές εκλογές, και σημειώνει για τις χθεσινές δημοτικές εκλογές.


(Στοιχεία από plusinfo.mk)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr