Αλβανός βουλευτής στις Βρυξέλλες ετοιμάζει σχέδιο ψηφίσματος για τους τσάμηδες




«Να αναγνωριστεί η ελληνική γενοκτονία των τσάμηδων» Αλβανός βουλευτής στις Βρυξέλλες υποβάλει ψήφισμα

Οκτώβριος 1, 2017. 19:40

Σχέδιο ψηφίσματος για τη λεγόμενη γενοκτονία των τσάμηδων ετοιμάστηκε από τον  Αλβανό βουλευτή Άμετ Γκιανάι στο κοινοβούλιο των Βρυξελλών- πρωτεύουσας, σημειώνει αλβανικό δημοσίευμα.



Στις προτάσεις του αλβανικής καταγωγής Γκιανάι που εκλέγεται με το Σοσιαλιστικό Κόμμα στο Βέλγιο,  αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: 


Καλείται η Ελλάδα να αναγνωρίσει τη γενοκτονία που διαπράχθηκε κατά του πληθυσμού των τσάμηδων το 1944.


Καλείται η ελληνική κυβέρνηση να καταργήσει το υπ’ αριθμόν 2636 βασιλικό διάταγμα της 10ης Νοεμβρίου 1940, γνωστό ως «κατάσταση πολέμου» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, που θα επιτρέψει την άρση της κατάσχεσης των ιδιοκτησιών των επιζώντων και των απογόνων.


Καλείται η Ελλάδα να εγκρίνει στους επιζώντες και τους απογόνους των  της γενοκτονίας των τσάμηδων του 1944, να επιστρέψουν στα εδάφη τους και να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα όπως κάθε Έλληνας πολίτης ή τουλάχιστον να έχουν το δικαίωμα της επίσκεψης στους τάφους των νεκρών τους από τη γενοκτονία του 1944.


Καλείται, επίσης, η περιφέρεια των Βρυξελλών να συμβάλει στην επίλυση αυτού του ανοιχτού θέματος μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, όπως δήλωσε  ο επίτροπος της Διεύρυνσης Γιόχαννες Χαν στις 26 Σεπτεμβρίου 2016.


Καλείται η περιφέρεια των Βρυξελλών να στηρίξει τις πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν το διάλογο μεταξύ της αλβανικής και της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση των προβλημάτων που συνδέονται με τους τσάμηδες.


Να διαβιβάσει το ψήφισμα αυτό στον πρωθυπουργό της ελληνικής κυβέρνησης και στον πρόεδρο του ελληνικού Κοινοβουλίου.


(Στοιχεία από gazetatema.net, gazetaexpress.com, javanews.al)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr