Αιτία προστριβών ΗΠΑ – Σερβίας: το ρωσικό πετρέλαιο…




Οκτώβριος 24, 2017. 20:09

Καθ’ ην στιγμή ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, Χόιτ Μπράιαν Γι, επιτέθηκε στο Βελιγράδι για διπλό πρόσωπο με τη Δύση, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς,  μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom,  έκοβαν μια κορδέλα εγκαινίων στην πόλη Πάντσεβο,  για το άνοιγμα ενός 



νέου κρουνού που θα τροφοδοτήσει με καύσιμα όλα τα (δυτικά) Βαλκάνια.


Αυτή η τελετή αποκάλυψε την αλήθεια για το «μήλο της ντροπής» στα Βαλκάνια, δηλαδή για τη ρωσική ηγεμονία, όπως σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.


Το διυλιστήριο πετρελαίου στο Πάντσεβο, το οποίο λαμβάνει άμεσα αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία, είναι ο κύριος προμηθευτής, με περίπου 80% της αγοράς καυσίμων στα (Δυτικά) Βαλκάνια, όπου η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο είναι οι δύο κύριοι αγοραστές αυτής της παραγωγής.


Η σερβική τηλεόραση b92 αναφέρει ότι 150 χιλιάδες τόνοι πετρελαίου εξάγονται από τη Σερβία κάθε χρόνο από το διυλιστήριο του Πάντσεβο.


Το διυλιστήριο αυτό διοικείται από τη ρωσο-σερβική κοινοπραξία NIS, η οποία κατά 29% είναι κρατική και το υπόλοιπο ανήκει στο ρωσικό γίγαντα Gazprom.


Μόνο από αυτήν την εξαγωγή πετρελαίου η Σερβία κερδίζει 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και αντιπροσωπεύει το 16% των δαπανών του συνολικού προϋπολογισμού της.


Ο Βούτσιτς συνοδεύθηκε στο Πάντσεβο από τον Ρώσο πρέσβη στο Βελιγράδι, τον Τσεπούριν και τον επικεφαλής της Gazprom, Αλεξάντρ Ντιούκοφ.


Η ρωσο-σερβική εταιρεία NIS είναι η ηγέτης των ξένων επενδύσεων στη Σερβία, η οποία προμηθεύει πρώτιστα ραφιναρισμένο αέριο και πετρέλαιο στα Σκόπια, το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία.



Χρηματοδότησε τον Γκρούεφσκι…



Επιπλέον η b92 επισημαίνει ότι ο  προεκλογικός αγώνας του Νίκολα Γκρούεφσκι, στα Σκόπια, χρηματοδοτήθηκε από τη NIS, από το φόβο του ερχομού στην εξουσία του Ζόραν Ζάεφ και η κατάργηση αυτού το μονοπωλίου.


Από την άλλη,  οι αναλυτές του Βελιγραδίου λένε ότι μετά τη δεύτερη  εκλογή του Έντι Ράμα στην Αλβανία, υπάρχει το ενδεχόμενο η χώρα να καταβάλει προσπάθειες για να γίνει πιο ανεξάρτητη από το σερβικό εξαγόμενο πετρέλαιο.


Ο αγωγός φυσικού αερίου ‘Tap’, καθώς και οι νέες πηγές πετρελαίου που ήρθαν στο Σπίραγκ (Shpirag), όπως επίσης,  και αυτές που αναμένονται στο Ιόνιο Πέλαγος, μπορούν να μετατρέψουν  την Αλβανία σε σημαντικό ενεργειακό παράγοντα, που μαζί με το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια θα σπάσουν το ρωσικό μονοπώλιο που έχει στην αγορά καυσίμων, ιδιαίτερα στο λιανεμπόριο.


Στο Βελιγράδι ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, Χόιτ Μπράιαν Γι, αντάλλαξε σκληρά λόγια με τον υπουργό Άμυνας, Αλεξαντάρ Βουλίν για τη σοβαρότητα της εξωτερικής πολιτικής της Σερβία, η οποία φαίνεται στην ουσία να είναι μια βαλκανική σύγκρουση με υπόβαθρο το ρωσικό πετρέλαιο.
Ιδιαίτερα μάλιστα, το κύριο πρόσωπο των ΗΠΑ, ο Ρεξ Τίλλερσον (Rex Tillerson) είναι, επίσης,  ο πρώην επικεφαλής  της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου στον κόσμο, της Exon Mobile.




«Πάντσεβο, το σερβικό διυλιστήριο που τροφοδοτεί την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο με ρωσικό πετρέλαιο: Είναι η αιτία της αναταραχής στα Βαλκάνια»



(Στοιχεία από Tesheshi.com)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr