Κιρκούκ: Αυξάνεται η ένταση μεταξύ Πεσμεργκά – Τουρκμένων και ιρακινού στρατού




Οκτώβριος 14, 2017. 20:01

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ μια ομάδας  ένοπλων Τουρκμένων και των κουρδικών δυνάμεων Πεσμεργκά στην επαρχία Σαλαντίν στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με ανακοίνωση κρατικού αξιωματούχου την Παρασκευή.



Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας,  Μοχάμεντ Αμπντουλβάιντ, δήλωσε ότι οι μάχες μεταξύ της ομάδας, υποστηρίζεται από την Τουρκία, ‘αλ Χασντί αλ Σαμπί’ των Τουρκμένων και των Κούρδων πεσμεργκά  έλαβαν χώρα στην περιοχή Τουζ Κούρματου (Tuz Khurmatu).




Η ένοπλη σύρραξη ξέσπασε καθώς η αστυνομία απενεργοποίησε βομβιστικό μηχανισμό σε τζαμί τη περιοχής.


Σύμφωνα με πληροφορίες στην επαρχία Χαβίτσε (Havice) του Κιρκούκ έχει συγκεντρωθεί ιρακινός στρατός και μέλη της ένοπλης ομάδας ‘αλ Χασντί αλ Σαμπί’ με στόχο την κατάληψη του Κιρκούκ.




Οι κουρδικές δυνάμεις πεσμεργκά έχουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας γύρω από το αεροδρόμιο της πόλης και στη στρατιωτική βάση Κ1 και τις εγκαταστάσεις της περιφερειακής αρχής  του ιρακινού Κουρδιστάν.


Χαρακτηριστικό του δημοσιεύματος είναι ότι οι δυνάμεις πεσμεργκά και οι ένοπλοι Τουρκμένοι σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκονται σε απόσταση 10 μέτρων σε αναχώματα που έχουν σκάψει στην περιοχή.


Όπως επισημαίνεται οι κουρδικές δυνάμεις πεσμεργκά δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν την περιοχή. Στοιχεία αναφέρουν ότι στο κέντρο του Κιρκούκ βρίσκονται 6 χιλιάδες  Κούρδοι μαχητές, 3 χιλιάδες στο δυτικό μέτωπο της πόλης και συνολικά στην περιοχή υπάρχουν περίπου 10 χιλιάδες πεσμεργκά για να αμυνθούν στις  ενδεχόμενες επιθέσεις του ιρακινού στρατού και των Τουρκμένων που έχουν στόχο να καταλάβουν πρώτα τις πετρελαιοπηγές στην περιοχή.


(Στοιχεία από dunyabulteni.net, worldbulletin.net)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr