«Η Ουάσιγκτον να είναι έτοιμη σε ενδεχόμενο κλείσιμο της βάσης Ιντσιρλίκ»




Οκτώβριος 25, 2017. 21:55


«Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον έχουν αυξηθεί τόσο έντονα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών που το Πεντάγωνο πρέπει να προετοιμάσει εναλλακτικές λύσεις στην τουρκική αεροπορική βάση – κλειδί, για  περιφερειακές επιχειρήσεις», δήλωσε την Τρίτη ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Έρικ Έντελμαν.



Οι αμερικανικές δυνάμεις λειτουργούν στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ από τη δεκαετία του 1950, αλλά η αυξανόμενη δυσπιστία μεταξύ  των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ- από τη στήριξη των κουρδικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ μέχρι την άρνησή τους να εκδώσουν τον θρησκευτικό ηγέτη Φετουλλάχ Γιουλέν- οδηγούν τον πρώην πρέσβη στην εικασία ότι η Τουρκία ενδέχεται να κλείσει τη βάση.


Ο Έντελμαν θα επισημάνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη βάση Ιντσιρλίκ ως μοχλό πίεσης για να εκδοθεί από τις ΗΠΑ ο Γκιουλέν, για τον οποίο  ο Ερντογάν πιστεύει ότι βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, όπως σημειώνεται.


Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Έρικ Έντελμαν, που τώρα είναι ανώτερος σύμβουλος στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών, είπε χαρακτηριστικά: 

«Μετά το πραξικόπημα, έγιναν αρκετές προσπάθειες  εντυπωσιασμού προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι η βάση Ίντσιρλικ θα μπορούσε να κλείσει ανά πάσα στιγμή για τις αμερικανικές δυνάμεις». 


(Στοιχεία από The Washington Times)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr