Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Εάν η Ρωσία δεν μας δώσει την τεχνολογία των S-400 θα ψάξουμε αλλού…




Οκτώβριος 10, 2017. 19:38

Η  Τουρκία ενδέχεται να επιδιώξει συμφωνία για την απόκτηση ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας με άλλη χώρα, εάν η Ρωσία δεν συμφωνήσει για την από κοινού παραγωγή αμυντικής ασπίδας, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου τη Δευτέρα.



Ενώ είναι μέλος του ΝΑΤΟ η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει στο σύστημα S-400 από τη Ρωσία, προκαλώντας ανησυχία στην Ουάσιγκτον και άλλα μέρη της Δυτικής Συμμαχίας, καθώς ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν  έχει δηλώσει  ότι η Άγκυρα έχει ήδη καταβάλει προκαταβολή για τη συμφωνία.


Η Τουρκία ελπίζει ότι η συμφωνία θα της επιτρέψει να αποκτήσει την τεχνολογία για να αναπτύξει το δικό της αμυντικό σύστημα και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα ‘Aksam’ δήλωσε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν για κοινή παραγωγή.


«Αν η Ρωσία δεν θέλει να συμμορφωθεί, θα συνάψουμε συμφωνία με άλλη χώρα», είπε όταν ρωτήθηκε για αναφορές ότι εάν η Ρωσία ήταν πρόθυμη να μοιρασθεί την τεχνολογία.

 «Αλλά,  δεν έχουμε καμία επίσημη αρνητική απάντηση ( από τη Ρωσία)».


Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφους δήλωσε ότι «οι επαφές και οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας και βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτό μόνο μπορώ να πω για τώρα».


Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία είχε αρχικά ελπίδες να καταλήξει σε συμφωνία με παραγωγούς από συμμάχους του ΝΑΤΟ.


Οι δυτικές επιχειρήσεις που είχαν υποβάλλει προσφορά για τη σύμβαση συμπεριλάμβαναν την αμερικανική εταιρεία ‘Raytheon’ η οποία υπέβαλε προσφορά με το σύστημα πυραυλικής άμυνας Patriot.


Ο γαλλο-ιταλικός όμιλος ‘Eurosam’ που ανήκει στον πολυεθνικό ευρωπαϊκό κατασκευαστή πυραύλων MBDA και Thales της Γαλλίας, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στην προσφορά.


Η Τουρκία με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της συμμαχίας, έχει τεράστια στρατηγική σημασία για το ΝΑΤΟ, συνορεύοντας με τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν.


Όμως η σχέση έχει καταστεί απογοητευτική από την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016 και την επακόλουθη καταστολή.



(Στοιχεία από ahram.org.eg, reuters.com)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr