Στόγιαν Άντοφ: «Γιατί πρέπει το VMRO-DPMNE να συναινέσει στην επίλυση του ονόματος»





Οκτώβριος 24, 2017. 19:26

«Κανένα κόμμα δεν μπορεί να επιλύσει τη διαφωνία του ονόματος μόνο του, επομένως,  είναι καλό για το VMRO-DPMNE να ενταχθεί στη διαδικασία», σύμφωνα με τον πρώτο Πρόεδρο του Κοινοβουλίου των Σκοπίων, Στόγιαν Άντοφ, μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ ότι θα προσπαθήσει να επιτύχει συναίνεση με την αντιπολίτευση για το θέμα αυτό.



Ο Άντοφ πιστεύει ότι αυτή είναι μια ευκαιρία για το VMRO-DPMNE, να εγκαταλείψει τις άκαμπτες συμπεριφορές που την τελευταία δεκαετία οδήγησαν σε πλήρη επιβράδυνση των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, πιστεύει ότι εάν ο Γκρούεφσκι επιμένει να παραμένει σταθερά αντίθετος, τότε μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του θα στηρίξει την απόφαση προς το συμφέρον των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.


Ο Άντοφ είναι πεπεισμένος ότι για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια δημιουργείται ένα θετικό κλίμα για μια πιθανή λύση στη διαμάχη.


Από την άποψη αυτή, εκτιμά τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί αλλαγή ταυτότητας, αλλά ενδιαφέρεται μόνο για το όνομα της χώρας- ως πιθανή λύση αναφέρθηκε η ‘Άνω Μακεδονία’.


Προς το παρόν, το μόνο πράγμα στο υπάρχει σύμπνοια μεταξύ του SDSM και του VMRO-DPMNE,  είναι το τελικό στάδιο της διαδικασίας, δηλαδή η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.


Αλλά, σύμφωνα με τον Άντοφ, θα πρέπει να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη και η απόφαση να κυρωθεί από το Κοινοβούλιο με συναίνεση, διότι διαφορετικά η Ελλάδα μπορεί να διεξάγει δημοψήφισμα, κάτι που ασφαλώς δεν θα λειτουργούσε σε οποιαδήποτε λύση στην οποία θα εμπεριέχονταν η λέξη ‘Μακεδονία’, σημειώνει το  σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.


(Στοιχεία από kanal5.com.mk)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr