Βούλγαρος καθηγητής: Δεν υπήρχε ‘μακεδονικό’ έθνος, γλώσσα και κράτος πριν από το 1944



( Ο Ζάεφ διορθώνει τη γραβάτα του Μπορίσοφ, πριν την κοινή συνέντευξη Τύπου, σήμερα,  στην Στρώμνιτσα)

Νοέμβριος 23, 2017. 22:36

Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική πύλη ‘Ινφόρμο’ της Βουλγαρίας, ο καθηγητής Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας της Βουλγαρίας, λέει ότι αισθάνεται  σιγά- σιγά τις αλλαγές της Συνθήκης Καλής Γειτονίας που υπεγράφη μεταξύ της Βουλγαρίας και των Σκοπίων.



Διευκρινίζει ότι άρχισε η διαδικασία αλλαγής των σκοπιανών ιστορικών εγχειριδίων και η ιστορία είναι πολύ σαφής ότι δηλαδή δεν υπήρχε το λεγόμενο ‘μακεδονικό’   έθνος, η γλώσσα και η χώρα πριν από το 1944 και ότι ο μακεδονισμός (η εμμονή δηλαδή για σύνδεση με την αρχαία ιστορία της Μακεδονίας) δημιουργήθηκε το 1944 από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας.


Ερωτηθείς κατά πόσον η συμφωνία θα επιδράσει σε μια αλλαγή των σχολικών εγχειριδίων και εάν θα υπάρξει γενική αναγνώριση των κοινών ριζών μεταξύ των δύο χωρών, ο Ντιμιτρόφ θα πει: 


«Στις ιστορικές συζητήσεις είναι δύσκολο να μαντέψεις, επειδή η ιστορία  είναι καταγεγραμμένη και σαφής. Αυτό δεν ισχύει μόνο για εμάς αλλά για όλους τους επιστήμονες του κόσμου. Είναι ιστορικό γεγονός ότι μέχρι το 1944 δεν υπάρχει ούτε το λεγόμενο ‘μακεδονικό’ έθνος, ούτε ‘μακεδονική’ γλώσσα, ούτε ‘μακεδονικό’ κράτος.  Όλα αυτά δημιουργήθηκαν το 1944 από το γιουγκοσλαβικό κομμουνιστικό κόμμα, το οποίο εκπλήρωνε ένα διάταγμα της Κομιντέρν του 1934. Από τότε είναι πολύ σαφές ποια είναι η ιστορία.


 Ο Ντιμιτρόφ προσθέτει ότι η Συμφωνία για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας, θα αρχίσει να υλοποιείται όταν εγκριθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών και αυτό θα συμβεί πολύ γρήγορα.


«Πριν ακόμη από την έναρξη της συμφωνίας υπάρχουν ορισμένα θετικά βήματα, όπως για παράδειγμα, αποφασίσθηκε να διαγραφεί ο όρος «Φασίστας Βούλγαρος κατακτητής» και τα παρεμφερή του. Δηλαδή τα κακά λόγια για τους Βουλγάρους θα διαγραφούν από τα σχολικά βιβλία και βλέπουμε τι θα ακολουθήσει. Ωστόσο, δεν πρέπει να βιαστούμε, πριν από την έγκριση της Συμφωνίας από τα δύο Κοινοβούλια», είπε ο Ντιμιτρόφ.


(Στοιχεία από  την σκοπιανή εφημερίδα ‘Βέτσερ’)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr