«Οι Αλβανοί ισλαμιστές του Κοσόβου είναι επικίνδυνοι για την Αλβανία»




Νοέμβριος 28, 2017. 20:31

Με την ελεύθερη διέλευση των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου, ο Παντελί Μάικο, υπουργός Διασποράς της Αλβωνίας, ισχυρίσθηκε ότι θα μπορούσε να προκληθεί ένα κύμα ριζοσπαστικού ισλαμισμού, όταν αρχίσει η επιστροφή των ισλαμιστών από τη Συρία στο Κοσσυφοπέδιο και θα μπορούσε να απειλήσει όχι μόνο την Αλβανία, αλλά και ολόκληρη την περιοχή, γράφει η ιστοσελίδα ‘MSanalysis’.



Σημειώνεται, επίσης, ότι δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου έχουν απογοητευθεί από την ανεξαρτησία του Κοσσόβου και εγκατέλειψαν την πατρίδα τους με προτίμηση χώρες της Ευρώπης, κυρίως τη Γερμανία.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πηγές, 16 χιλιάδες Κοσοβάροι έχουν παραιτηθεί από την υπηκοόητα του Κοσόβου και απέκτησαν γερμανική υπηκοότητα.


Η ισχύς του ευρωπαϊκού διαβατηρίου έχει οδηγήσει σχεδόν όλους τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να αποκτήσουν διαβατήριο ευρωπαϊκού κράτους, αποκηρύσσοντας την υπηκοότητα του Κοσσυφοπεδίου, επειδή το Κοσσυφοπέδιο είναι ακόμη άγνωστο στον ΟΗΕ.


Η Γερμανία έχει περιορίσει τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να επιλέξουν μία υπηκοότητα και τη δυνατότητα να ταξιδεύουν πιο εύκολα σε άλλες χώρες χωρίς θεώρηση.


Το υπουργείο Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, αναφέρει ότι μέχρι στιγμής μέσα σε τρία χρόνια έχουν αποποιηθεί την υπηκοότητα του Κοσσυφοπεδίου 16. 410 πολίτες του Κοσσυφοπεδίου.


«Το 2015, έχουν εγκαταλείψει την υπηκοότητα του Κοσσυφοπεδίου 5540 άτομα, το 2016, 5871 άτομα και από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι τον Οκτώβριο 4999 άτομα», αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με την τηλεόραση RTK του Κοσόβου.


Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, ζήτησε από τον πρόεδρο της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, να αποκτήσουν διπλή υπηκοότητα οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, καθώς αισθάνονται απομονωμένοι, αλλά αυτή η πρωτοβουλία είναι επικίνδυνη, επειδή τα Τίρανα εκτιμούν ότι μεταξύ του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου, υπάρχουν ακόμη κοινότητες που είναι επιρρεπείς στον ισλαμικό ριζοσπαστισμό, που μπορεί να καταστρέψει τη θρησκευτική αρμονία στην Αλβανία.


(Στοιχεία από MSanalysis)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr