ΥΠΕΞ Σκοπίων: Με την Ελλάδα θα διαπραγματευθούμε χωρίς φόβο




Ο τίτλος από το δημοσίευμα


Νοέμβριος 26, 2017. 18:19


Τα Σκόπια δεν πρέπει να φοβούνται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με καλή πίστη και χωρίς φόβο, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαφορές, λέει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμίτροφ στην συνέντευξη της Κυριακής στο Ράδιο Σλόμποντναν Ευρώπα.



«κ. Ντιμίτροφ πόσο κοντά βρίσκεται η χώρας σας στο συμβιβασμό με την Ελλάδαγια τον οποίο υπάρχει μια διαδικασία  στη Νέα Υόρκη, στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα και στα Σκόπια;»


Συμβιβασμός σημαίνει ότι δεν παίρνετε αυτό θέλετε περισσότερο, αλλά, υπάρχει κάποια απόκλιση από την ιδανική λύση και για τα δύο μέρη, αυτό δηλώνει ότι υπάρχουν βήματα και από τις δύο πλευρές. 

Από τη στιγμή που βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, ένας συμβιβασμός είναι εφικτός μόνο αν και οι δύο πλευρές μπορούν να βγουν από το πρόβλημα με όρθιο το κεφάλι.


Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καλυφθούν οι βασικές ανησυχίες της χώρας μας και οι βασικές ανησυχίες της Ελλάδας.


«Πόσο  οδυνηρός θα είναι ο συμβιβασμός αυτός για την πΓΔΜ;»


Όταν συζητάμε αυτό το θέμα, πρέπει να σκεφθούμε την αξιοπρέπεια μας και που θα θέλαμε να δούμε να πηγαίνει η χώρα μας μέσα στα επόμενα 10 ή 15 έτη από σήμερα.


Πιστεύω ότι δεν θα ήταν καλό να υπάρξει νικητής και ηττημένος, γιατί ενδέχεται αυτό να δώσει τροφή στον εθνικισμό. Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο και για τις δύο πλευρές να βγουν με την αίσθηση ότι έχουν προστατεύσει το πιο σημαντικό κομμάτι τους.


«Είναι έτοιμη η κυβέρνησή σας; Αναφέρομαι στην αλλαγή των ονομάτων στις εθνικές οδούς, τα μνημεία, την αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων».


Η (ψευδο)μακεδονία δεν πρέπει να φοβάται να ξεκινήσει αυτές τις διαπραγματεύσεις και θα ξεκινήσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη σε μια προσπάθεια να ξεπερασθούν οι διαφορές.


Ταυτόχρονα, δεν θα διαπραγματευθούμε με φόβο εάν  δεν μπορούμε να βρούμε μία λύση που να μην καλύπτει τις κύριες ανησυχίες μας. Όταν ήμουν  διαπραγματευτής του  ονόματος το 2006, πρέσβης ενός σημαντικού μέλους του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στην μετονομασία του αεροδρομίου, έλαβα τότε ένα μήνυμα ότι η κίνηση είναι πιθανόν να περιπλέξει την πορεία μας προς το ΝΑΤΟ.


Το θέμα αυτό στην κυβέρνηση δεν το έχουμε συζητήσει, νομίζω ότι είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι πατριωτισμός σημαίνει φροντίδα για την κρατική υπόσταση και κλειδί  μας είναι να αφαιρέσουμε τα επιχειρήματα εκείνων των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, που έχουν συμφέρον στη διατήρηση του αποκλεισμού μας.


(Στοιχεία από slobodnaevropa.mk)


Σχετικό βίντεο στη αγγλική από το Facebook στη διεύθυνση: https://www.facebook.com/VladislavPerunovic/videos/970032506488044/



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr