«Η καταγγελία για Χιμάρα, από τον αρχηγό της ελληνικής αντιπολίτευσης στον Χαν»




Ο τίτλος από το δημοσίευμα (φωτό η επιστολή Κυριάκου Μητσοτάκη)

Νοέμβριος 2, 2017. 22:58

Ο επικεφαλής των Ελλήνων συντηρητικών, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε επιστολή του προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση, Γιόχαννες Χάν, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που βιώνει η Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας.



Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τα τελευταία χρόνια οι αλβανικές αρχές συμμετέχουν σε μια συνεχή προσπάθεια παραβίασης των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και άλλων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.


Μια προσπάθεια, που κορυφώθηκε στις  προχθεσινές εκδηλώσεις στη Χιμάρα, όπου σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αδικαιολόγητη η παρουσία μεγάλης αστυνομικής δύναμης, προκειμένου να κατεδαφίσουν σπίτια που ανήκαν σε μέλη της ελληνικής μειονότητας.


Ο Μητσοτάκης σημειώνει επίσης (γράφει το αλβανικό δημοσίευμα) ότι η Ελλάδα, όπως και άλλα κράτη-μέλη, έχει συμφωνήσει στην ενταξιακή ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, έτσι ώστε, η γειτονική χώρα να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς προς την υιοθέτηση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εθνικών μειονοτήτων, καθώς και την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.


«Δυστυχώς, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ελληνικής αντιπολίτευσης, όπως δείχνουν τα πρόσφατα γεγονότα, αυτές οι προσδοκίες όλο και περισσότερο τίθενται υπό αμφισβήτηση».


Ο επικεφαλής των Ελλήνων συντηρητικών, χαρακτήρισε την κατεδάφιση οικιών στη Χιμάρα την Τρίτη, ως «επιστέγασμα των προσπαθειών των αλβανικών αρχών να παρακάμψουν τα εθνικά δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας» και καταλήγει η επιστολή προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο με την ελπίδα ότι «θα ληφθούν αυτές οι σοβαρές ανησυχίες υπόψη κατά την αξιολόγηση των επιδόσεων της Αλβανίας στη διαδικασία ένταξης της στην ΕΕ».


(Στοιχεία από gazeta-shqip.com)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr