«Η Τουρκία είναι σημαντική για όλους μας, γεωστρατηγικά»





Ο τίτλος από το δημοσίευμα


Νοέμβριος 2, 2017. 08:49


Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι «η Τουρκία ακολουθεί ένα λάθος δρόμο, αλλά, δεν πρέπει να ωθηθεί περαιτέρω σε αυτόν, γιατί υπάρχει κίνδυνος να απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο».

Ο ίδιος επεσήμανε την εταιρική σχέση που έχει η Τουρκία με το Ηνωμένο Βασίλειο και εξέφρασε τη θέση «θέλουμε να αναπτύξουμε τη φιλία, να μοιρασθούμε τα ιδανικά μας, υπάρχουν εκατομμύρια Τούρκοι που έχουν ευρωατλαντικές απόψεις για τη χώρα τους. Πιστεύω ότι είναι λάθος να απομακρυνθεί η Τουρκία. Είναι μια πολύ σημαντική χώρα, γεωστρατηγικά, για όλους μας».


Τις δηλώσεις αυτές έκανε κατά τη συνάντηση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων στη Βουλή των Κοινοτήτων, απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της επιτροπής για την εξωτερική πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας.


Αναφερόμενος, επίσης,  στις δηλώσεις του Σαουδικού πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σελμάν ότι θα επιδιώξει την επιστροφή της χώρας του στο «μετριοπαθές Ισλάμ», είπε ότι η εξέλιξη αυτή είναι μια δυναμική στροφή που θα ωφελήσει όλο τον κόσμο.


«Θέλουμε να προωθήσουμε τη Σαουδική Αραβία στο δρόμο της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού», τόνισε ο Τζόνσον.


 Στην ερώτηση ‘εάν το Ηνωμένο Βασίλειο συνδέεται άμεσα με τη Χαμάς',  ο Τζόνσον απάντησε ότι συνομιλεί με πολλούς ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, χωρίς να χρειάζεται να κάνει κάποια ιδιαίτερη επαφή με τη Χαμάς. Θα επισημάνει ότι για τη Βρετανία, η Χαμάς είναι μια «πολιτική δύναμη» και δεν πρέπει να χαθούν οι επαφές με αυτήν.


(Στοιχεία από yeniakit.com.tr)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr