Συνέντευξη Μαριλένας Κοππά- σε σκοπιανή ιστοσελίδα: Υπέρ σύνθετης ονομασίας- χωρίς δημοψήφισμα




Νοέμβριος 14, 2017. 20:44

Μετά τον Νίκολα Γκρούεφσκι που έκανε καριέρα στο ζήτημα της ονομασίας, έχουμε επιτέλους έναν συνομιλητή που φαίνεται να δεσμεύεται για την εξεύρεση λύσης,  λέει η Μαριλένα Κοππά σε συνέντευξή της στη σλαβική ιστοσελίδα των Σκοπίων mkd.mk.



Σύμφωνα με αυτήν, και οι δύο πλευρές έχουν τώρα μια πραγματική βούληση να επιλύσουν το ζήτημα του ονόματος και να επιτύχουν μια λύση με την οποία μπορούν να ζήσουν και οι δύο πλευρές.



Η Κοππά είναι πρώην ευρωβουλευτής της Ελλάδας, τώρα καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Μέχρι το 2014 ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ, άφησε το κόμμα διαφωνώντας με τις θέσεις της ηγεσίας του κόμματος, σημειώνει το δημοσίευμα.


Στην ερώτηση: «Πως βλέπετε την ουσία του προβλήματος και εάν οι Έλληνες βλέπουν πραγματικά μια απειλή από τη ‘Μακεδονία’», απάντησε: 


Η Μακεδονία είναι μια γεωγραφική περιοχή που χωρίζεται σε τρεις χώρες, τη δική σας, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Αυτό που θέλουμε είναι μια λύση που μπορεί να διαφοροποιήσει τη χώρα σας από την υπόλοιπη Μακεδονία. Μπορεί να είναι ένα σύνθετο όνομα, με γεωγραφικό ή άλλο καθοριστικό παράγοντα.

Αλλά δεν πιστεύω ότι υπάρχει μια αντίληψη για οποιαδήποτε απειλή. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν υποψίες και δυσπιστία. Αν και οι δύο πλευρές κάνουν ένα βήμα και συμφωνήσουν στο όνομα, όλα τα υπόλοιπα θα επιλυθούν.


Αναφερόμενη σε δημοψήφισμα που είχε δηλώσει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, τόνισε:


Δεν νομίζω ότι το δημοψήφισμα είναι λύση. Έχουμε υπεύθυνες κυβερνήσεις και στις δύο χώρες, οι οποίες έχουν σαφή εντολή σε όλα τα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Τώρα είναι η στιγμή για μια πραγματική ηγεσία να μην επιτρέψει ξανά τον λαϊκισμό να υπερισχύσει μέσω δημοψηφίσματος.


 Για τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων η Κοππά θα επισημάνει: 


«Για την ελληνική πλευρά, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο αλυτρωτισμός, δηλαδή το γεγονός ότι πολλά από τα βιβλία σας,  δίνουν την εντύπωση ότι τμήματα της εθνικής επικράτειάς σας βρίσκονται υπό ξένη κυριαρχία. 

Και αυτό σύμφωνα με την Αθήνα, αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή.

Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό να έχουμε  και έναν έλεγχο των ελληνικών εγχειριδίων με μια θετική αναφορά στο βόρειο γείτονα  μας και σχέσεις καλής γειτονίας.


(Στοιχεία από mkd.mk)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr