Μαυροβούνιο: Ελεύθερα θα υψώνεται η αλβανική σημαία!




Νοέμβριος 5, 2017. 18:36

Η κυβέρνηση της Ποντγκόριτσα,  ενέκρινε την απαίτηση της Αλβανίας, οι Αλβανοί στην επικράτεια του Μαυροβουνίου να έχουν το δικαίωμα να υψώνουν την εθνική σημαία τους,  στις πλειοψηφικές πόλειςς της μικρής αυτής χώρας των Βαλκανίων.



Εκτός από τις οικίες τους, η αλβανική σημαία, μπορεί να τοποθετείται και στα …αυτοκίνητά τους, σημειώνει αλβανικό δημοσίευμα.


Σύμφωνα με το νόμο του Μαυροβουνίου, οποιαδήποτε άλλη σημαία ανυψωθεί (προφανώς εκτός των μειονοτήτων) στην επικράτεια, θα τιμωρείται ο κάτοχος της με φυλάκιση.


Πριν από ένα χρόνο, δύο Σέρβοι συνελήφθησαν στην Μπούντβα, όταν έβγαλαν τη σερβική σημαία από το παράθυρο του ξενοδοχείου που διέμεναν.


Το ίδιος όμως συνέβη και σε τέσσερις Αλβανούς που ήρθαν από τη Γαλλία, συνελήφθησαν στο Κότορ, επειδή είχαν την αλβανική σημαία στα παράθυρα του αυτοκινήτου τους.


Ο υπουργός Μεχμέτ Ζένκα τόνισε ότι με αυτόν τον νόμο, οι μειονότητες  έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ελεύθερα τα εθνικά σύμβολά τους στις οικογενειακές διακοπές, στις πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις καθώς και στους τοπικούς θεσμούς, σε περιοχές που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 5% του πληθυσμού.


Ωστόσο, ξένες σημαίες δεν θα επιτρέπεται να ανυψώνονται στο Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, στα κυβερνητικά ή δημόσια κτήρια καθώς και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας.


Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, ωστόσο,  φοβάται την αναβίωση του σερβικού εθνικισμού, καθώς οι Σέρβοι στο Μαυροβούνιο, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, αποτελούν περίπου το 37% του συνολικού πληθυσμού του κρατιδίου.


(Στοιχεία από pamfleti.com, tesheshi.com )

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr