Πρώτες υποβολές μελετών για την τύχη τριών μνημείων στο κέντρο των Σκοπίων




Νοέμβριος 13, 2017. 15:53

Ομάδα εργασίας υπέβαλε στο Υπουργείο Πολιτισμού μελέτη για τα μνημεία από το έργο «Σκόπια 2014» που έχουν τοποθετηθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας.



Πρόκειται για τα αγάλματα του Αντόν Γιάνεφ, γνωστού ως Κοσέτ που βρίσκεται στο συγκρότημα των δικαστηρίων, το άγαλμα της Μητέρας Τερέζας και το άγαλμα του «Έφιππου Πολεμιστή» στην πλατεία Μακεδονίας.


Η μελέτη θα διαβιβασθεί στην κυβέρνηση, η οποία θα αποφασίσει τι να κάνει με αυτά.


«Αυτή τη στιγμή η ομάδα εργασίας μελετά και εκπονεί ορισμένα από τα επεξεργασμένα θέματα, εξετάζοντας τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν τα ιδρύματα σε τοπικό ή κεντρικό επίπεδο», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ρόμπερτ Αλαγκιοζόφσκι, προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες είναι τόσο λανθασμένες ώστε να γίνονται περίπλοκες από την έλλειψη νομιμότητας της αρμόδιας υπηρεσίας που είναι  υπεύθυνη για την τοποθέτηση αυτών των μνημείων στην πρωτεύουσα.


Ο Αλαγκιοζόφσκι, ο οποίος συμμετείχε σήμερα σε μια διάσκεψη για το πρόγραμμα «Creative Europe» της ΕΕ, δήλωσε ότι η πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο δεν αντιμετωπίσθηκε επαρκώς, αλλά, κακοποιήθηκε.


Ο ίδιος τόνισε ότι θα διατεθούν κεφάλαια για  την απειλούμενη πολιτιστική κληρονομιά και όχι για το έργο «Σκόπια 2014».


(Στοιχεία από libertas.mk)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr