Συνάντηση Μάθιου Νίμιτς –διαπραγματευτών, στις Βρυξέλλες- ο Χαν στα Σκόπια




Νοέμβριος 14, 2017. 19:57

Σκόπια/Λιουμπλιάνα

Ο Μάθιου Νίμιτς θα συναντηθεί με τους διαπραγματευτές Βασιλάκη και Ναουμόφσκι συνοδευόμενοι από έναν εκπρόσωπο των Υπουργείων των Εξωτερικών, στις 20 και 21 Νοεμβρίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.


Το θέμα για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος κερδίζει ενδιαφέρον στη χώρα,  καθώς οι δύο πλευρές, των Σκοπίων και της Ελλάδας, δείχνουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ετοιμότητα για την τελική απόφαση, όπως ανέφερε ο Ζάεφ μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Μίρο Τσεράρ.

«Μετά τις δημοτικές εκλογές ήταν λογικό να γίνει μια νέα προσπάθεια για να λυθεί αυτό το ουσιαστικό και ευαίσθητο θέμα, το οποίο έχει η Ελλάδα αναφορικά με το συνταγματικό όνομα μας, το οποίο είναι επίσης εμπόδιο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών μας.

Οι διαδικασίες θα αρχίσουν στις 20 ή 21 Νοεμβρίου. Περιμένουμε να γίνει η πρώτη συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτών από τις δύο χώρες, με τον μεσολαβητή των ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Εμείς, προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μια εθνική συναίνεση. Όλοι, ο πρόεδρος, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση πρέπει να επιλύσουμε το πρόβλημα χωρίς καθυστερήσεις. Δημιουργούμε  μια πραγματική φιλική σχέση με τη Δημοκρατία της Ελλάδας και μέσα σε  μια τόσο φιλική ατμόσφαιρα, πραγματικά πιστεύω ότι θα βρούμε μια λύση σε αυτό το καίριο ζήτημα. Ευελπιστώ  στην επίλυση του προβλήματος που έχει η Ελλάδα με το όνομά μας», δήλωσε ο Ζάεφ.


Η συνάντηση Ντιμίτρο Κοτζιά στις Βρυξέλλες


Η διαφωνία του ονόματος ήταν ένα από τα κύρια θέματα της χθεσινής συνάντησης των επικεφαλής των διπλωματιών της Ελλάδας και των Σκοπίων στις Βρυξέλλες. Το γραφείο του Ντιμιτρόφ δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες: 

Φειδωλός ήταν και ο Κοτζιάς που μετά τη συνάντηση είπε ότι συζήτησαν τρόπους επικοινωνίας.
Λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Ντιμίτροφ, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Οσμάνι, ανακοίνωσε ότι ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Γιόχαννες Χαν θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα τα Σκόπια για να ωθήσει μια θετική δυναμική στις μεταρρυθμίσεις και να επιδιώξει την εποικοδομητική συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης  της κύριας αντιπολίτευσης.


(Στοιχεία από sitel.com.mk)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr