Η Τουρκία απέσυρε τους στρατιώτες της από νατοϊκή άσκηση στη Νορβηγία



 πρακτορείο ειδήσεων Anadolu

Νοέμβριος 17, 2017. 18:49

Η Τουρκία απέσυρε τους στρατιώτες της από στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία, και για αυτήν την ενέργεια  ο πρόεδρος  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι το όνομά του και η εικόνα του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, χρησιμοποιήθηκαν σε έναν «εχθρικό χάρτη».



«Υπήρξε ένα περιστατικό στη Νορβηγία», δήλωσε ο Ερντογάν στους  κυβερνώντες αξιωματούχους του Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), στην πρωτεύουσα, Άγκυρα.


«Χρησιμοποιούσαν έναν χάρτη για τους εχθρούς στη Νορβηγία. Σε αυτό το γράφημα υπήρχε το όνομά μου και η φωτογραφία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ».


Ο πρόεδρος δήλωσε ότι ενημερώθηκε για το θέμα από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου,  Χουλούσι Ακάρ και τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ.


«Μου είπαν ότι αποσύρουν  από εκεί (Νορβηγία) τους 40 στρατιώτες μας», δήλωσε ο Ερντογάν.
«Τους είπα ότι πρέπει να το κάνουν αμέσως. Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια συμμαχία».




Το ΝΑΤΟ ζήτησε συγνώμη (νεότερο δημοσίευμα)


 Τουρκικό Δημοσίευμα  μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παράθεση της φωτογραφίας του Ατατούρκ  και του ονόματός του, ως εχθρούς του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία  εξέδωσε ανακοίνωση  για το συμβάν.


Η ανακοίνωση αναφέρει ότι υπεύθυνοι για τη φωτογραφία του Ατατούρκ και του ονόματος του Ερντογάν που μπήκαν  σε χάρτη των εχθρών του ΝΑΤΟ, είναι δύο άτομα.


Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε συγνώμη από την Τουρκία και δήλωσε ότι τα δύο άτομα, ένας τεχνικός και ένας αξιωματικόςπου είναι υπεύθυνοι για το περιστατικό, απολύθηκαν από τις τάξεις του στρατού, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής ‘Γενί Ακίτ’.
 


(Στοιχεία από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu-  aa.com.tr, yeniakit.com.tr)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr