Τουρκία: Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού λόγω ‘Paradise Papers’




Νοέμβριος 8, 2017. 18:01

Η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας να παραιτηθεί, όταν έγινε γνωστό ότι οι γιοι του αναφέρονται στα Paradise Papers’,  μεταξύ  πολλών πολιτικών ατόμων διαφόρων χωρών. Αυτό αναφέρει σήμερα Τετάρτη η  τουρκική εφημερίδα Aydinlik.



Τα έγγραφα αναφέρουν ότι οι δύο γιοι του Γιλντιρίμ διαθέτουν εξωχώριες εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στη Μάλτα.


Σχολιάζοντας αυτήν την κατάσταση, ο αναπληρωτής πρόεδρος του CHP, Μπουλέντ Τεζντζάν, τόνισε ότι «δεν είναι αδίκημα από την άποψη του δικαίου, αλλά αυτή η κατάσταση δεν  μπορεί να είναι σωστή ηθικά» και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της εξουσίας του Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (2003-17) το έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών αυξήθηκε στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην περίπτωση αυτή, με ένα τέτοιο  πρόβλημα αυτό που πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός είναι να παραιτηθεί».


  Εν τω  μεταξύ, ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από το ταξίδι του στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι εταιρείες των παιδιών του «πληρώνουν τους περισσότερους φόρος στην Τουρκία».


Σύμφωνα με τον Γιλντιρίμ, οι γιοι του σε αντίθεση με τον ίδιο, δεν έχουν ασυλία και είναι έτοιμος να υποστηρίξει οποιαδήποτε έρευνα για τους λογαριασμούς τους.


 Την Κυριακή, η Διεθνής Κοινοπραξία Δημοσιογραφικών Ερευνών, με έδρα την Ουάσιγκτον δημοσίευσε αποσπάσματα από περίπου  13,4 εκατομμύρια έγγραφα σχετικά με τα οικονομικά των πολιτικών αρκετών κρατών.


 Αυτά τα έγγραφα, τα αποκαλούμενα «Paradise Papers» αποτελούν τη δεύτερη σημαντική διαρροή, η οποία έγινε δημόσια λόγω των ενεργειών της οργάνωσης.


Τον Απρίλιο του 2016 κυκλοφόρησαν αποσπασματικά 11,5 εκατομμύρια έγγραφα με στοιχεία για τις ‘OffShore’ εταιρείες νυν και πρώην ηγετών του κόσμου, εξεχόντων πολιτικών, επιχειρηματιών, αθλητών, διαχειριστών.


Οι εκθέσεις που έχουν αποκληθεί «έγγραφα του Παναμά» βασίστηκαν σε πληροφορίες που διέρρευσαν από την εταιρεία Mossack Fonseca του Παναμά, η οποία παρέχει νομική βοήθεια για εγγραφή εταιρειών ως υπεράκτιες.


 (Στοιχεία από το πρακτορείο tass.ru)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr