Κύπρος: Ενισχύεται η ασπίδα προστασίας μέσω της PESCO




  Νοέμβριος 12, 2017. 17:33

Στην ενίσχυση της ασπίδας προστασίας της Κύπρου, έναντι οποιαδήποτε επιβουλής, προσβλέπει η κυβέρνηση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις παρουσίας ευρωπαϊκού αμυντικού δυναμικού στο πλαίσιο της νέας αμυντικής ένωσης της ΕΕ, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του «Φ» την Κυριακή ότι η Λευκωσία επιδιώκει να επιτύχει αλλαγή γεωστρατηγικών δεδομένων προς όφελός της, μέσα από την συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO).


Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης μνήμης των κρατητηρίων στην Κοκκινοτριμιθιά, ο κ.Φωκαΐδης είπε πως στο  Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ τη Δευτέρα, η Κύπρος θα δηλώσει παρούσα στο πρώτο βήμα της νέας αμυντικής ένωσης της ΕΕ μέσω της σύστασης της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας (PESCO).


Όπως είπε, τη Δευτέρα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ θα γίνει υπογραφή από τα επιθυμούντα κράτη να προχωρήσουν στην πρώτη ταχύτητα της νέας αμυντικής ένωσης της Ευρώπης και η Κύπρος θα δηλώσει παρούσα, έχουμε ήδη εκφράσει την ετοιμότητα και την προθυμία μας να συμμετάσχουμε στην νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης.


«Και όλοι καταλαβαίνουν», είπε, «ότι όσο πιο ασφαλής θα είναι η Ευρώπη τόσο πιο ασφαλής θα είναι και η Κύπρος και όσο περισσότερο διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις κοινής άμυνας μέσα από τη δημιουργία προϋποθέσεων, που το έχουμε ήδη δηλώσει, για την παροχή διευκολύνσεων για την παρουσία αμυντικού δυναμικού της Ευρώπης στην Κύπρο, τόσο μεγαλύτερα θα ενισχύεται η ασπίδα προστασίας της Κύπρου έναντι οιασδήποτε επιβουλής».


Ερωτηθείς αν η διάρθρωση της PESCO θα είναι σε πολιτικό ή στρατιωτικό επίπεδο, ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι αυτή θα είναι κυρίως σε επίπεδο αμυντικό. Είναι αμυντική ένωση και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις έτσι ώστε η πολιτική ισχύς της Ευρώπης να μεταφράζεται πλέον και μέσα από στρατιωτική ισχύ και μέσα από τη δημιουργία επιχειρησιακών συγκροτημάτων, επιχειρησιακών δυνάμεων που θα προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, θα προστατεύουν και θα ενισχύουν την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών.


(Στοιχεία από philenews.com)


--