Σκόπια- Ο Αλί Αχμέτι λέει ότι το θέμα του ονόματος πρέπει να επιλυθεί στο Κοινοβούλιο- όχι δημοψήφισμα



«Αχμέτι: Δεν χρειάζεται δημοψήφισμα, χρειάζεται διακρατική συμφωνία όπως για το FYROM το 1995»


Δεκέμβριος 29, 2017. 19:02

 Σκόπια.

Η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, ο νόμος για τις γλώσσες και οι σχέσεις  μεταξύ των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων των Αλβανών στα Σκόπια, αποτέλεσαν τα κύρια θέματα της σημερινής συνεδρίασης  του αλβανικού κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση-DUI,   υπό την ηγεσία του προέδρου Αλί Αχμέτι.



Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας, ο Αχμέτι, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που απαιτεί λύση γιατί εμποδίζει την πορεία της χώρας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.


Σύμφωνα με τον Αχμέτι,  η προσέγγιση για την επίλυση αυτού του προβλήματος πρέπει να γίνει με τη μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς, που εκπροσωπεί τον ΟΗΕ, αλλά και με όλες τις φίλες χώρες, «αλλά κυρίως εξαρτάται από εμάς πως θα διαπραγματευθούμε έναν συμβιβασμό».


«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτό το θέμα να πολιτικοποιηθεί ή  να εμπλακεί στη γραφειοκρατία ή να τεθεί ζήτημα δημοψηφίσματος με πιθανές ατέλειωτες συζητήσεις στο Κοινοβούλιο. Πρέπει να διευθετηθεί με μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών και των δύο κυβερνήσεων, όπως έγινε τη δεκαετία του ’90 με την προσωρινή ονομασία FYROM- ΠΓΔΜ.


Φυσικά,  η αντιπολίτευση πρέπει, επίσης, να λάβει μέρος για να ξεπερασθεί  η διαφορά, θέτοντας όλοι τους εαυτούς μας για το μέλλον της χώρας,  γιατί το παρελθόν στα Βαλκάνια είναι γενικά επώδυνο και πρέπει να επιλυθεί», είπε ο Αχμέτι.


Ο αρχηγός του DUI, δήλωσε ότι η σημερινή αντιπολίτευση ενδιαφέρεται για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος και τη θέση της προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ  την επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια του  πρόσφατου Συνεδρίου της.


«Η αντιπολίτευση ενδιαφέρεται για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, αλλά θα δούμε διαφορές  κατά τη διάρκεια αυτής διαδικασίας. Χωρίς, όμως, την αντιπολίτευση δεν μπορεί να επιλυθεί αυτό το ζήτημα και από την άποψή μου τα μηνύματα από το πρόσφατο συνέδριό της ήταν υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και πιστεύω ότι δεν είναι άπειρο κόμμα που δεν γνωρίζει ότι  χωρίς την επίλυση του προβλήματος αυτού για το  όνομα καθώς και οι καλές σχέσεις γειτονίας με τη Σόφια και την Αθήνα έχουν προτεραιότητα», δήλωσε ο Αχμέτι.


Ο ηγέτης του DUI δήλωσε ότι έχει επίσης επικοινωνήσει με τα κυβερνητικά κόμματα και την αντιπολίτευση και πιστεύει ότι όλοι τάσσονται υπέρ της επίλυσης αυτού του ζητήματος.


(Στοιχεία από vecer.mk, sitel.com.mk)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr