Αμερικανοί και Ρώσοι «μάχονται» για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης




«ΗΠΑ και Ρωσία σε μάχη για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης»


Δεκέμβριος 29, 2017. 22:09


Ποιος βρίσκεται πίσω από την αναβολή της υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης στο 67% του λιμένα της Θεσσαλονίκης, διερωτάται το News.bg επικαλούμενo ελληνική πηγή.



Η διαδικασία είχε προγραμματισθεί για τις 15 Δεκεμβρίου, αλλά την τελευταία στιγμή καθυστέρησε λόγω του γεγονότος ότι η πιστωτική επιστολή που εκδόθηκε προέρχονταν από ρωσική τράπεζα, η οποία εντάχθηκε πρόσφατα στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.

Ο αμερικανός πρέσβης "ανησυχεί"
 

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, είπε στο Αμερικανο-Ελληνοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο ότι υπάρχουν περιπτώσεις επενδύσεων στην Ελλάδα που προκαλούν ανησυχίες.


«Έχουμε δει τις δυσκολίες ιδιωτικοποίησης στην Ελλάδα, όπως και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου δεν είναι σαφές ποιοι είναι οι ιδιώτες επενδυτές και από πού προέρχονται τα χρήματά τους», δήλωσε ο Πάιατ.

Στην κοινοπραξία εκτός από τον Ρώσο επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, περιλαμβάνονται γαλλικές, κινεζικές και γερμανικές εταιρείες. Πιστεύεται ότι απολαμβάνει την αποδοχή των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας. Προτρέπουν την κυβέρνηση της Αθήνας να επιδιώξει μια ταχύτερη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων σε αντάλλαγμα των δόσεων διάσωσης που έλαβε.

 Το ταξίδι του Τσίπρα και τα προβλήματα...

Στα τέλη Οκτωβρίου ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα ξεκίνησαν τα προβλήματα παραχώρησης του λιμένα της Θεσσαλονίκης.


Η παραχώρηση του λιμένα πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και στη συνέχεια να κυρωθεί από το Κοινοβούλιο, σημειώνει το δημοσίευμα.


(Στοιχεία από pan.bg)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr