Αλβανία: Το 2017, 3.500 νέοι γιατροί μετανάστευσαν για εργασία στη Γερμανία




«Η Γερμανία είναι η πλέον προτιμώμενη χώρα για την αλβανική  νεολαία που αποφοίτησε την ιατρική», γράφει το δημοσίευμα

Ιανουάριος 5, 2018. 21:31

«Η Γερμανία είναι πλέον προτιμώμενη χώρα για την αλβανική νεολαία που αποφοίτησε  στην Ιατρική. Η γερμανική πρεσβεία στα Τίρανα έχει χορηγήσει βίζα εργασίας σε 3.500 νέους επιστήμονες από την Αλβανία το 2017, σημειώνει η «Φωνή της Γερμανίας» (DW)  στην αλβανική γλώσσα.



Στο Κέντρο Γκαίτε των γερμανικών στα Τίρανα, εταίρος του Ινστιτούτου Γκαίτε, η ζήτηση της γερμανικής γλώσσας αυξήθηκε ραγδαία. Η  διευθυντής αυτού του κέντρου Πέτρα Μπέχλκε – Κάμπος, είπε στην DW ότι ο αριθμός των εκπαιδευομένων  έχει  διπλασιασθεί από το 2013, ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων στις εξετάσεις έχει  τριπλασιασθεί.


Από τον Ιανουάριο του 2016 ισχύει ο νόμος που ψηφίσθηκε στη Γερμανία, που δίνει  το δικαίωμα σε πολίτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να λαμβάνουν άδεια παραμονής για νόμιμη εργασία  και διαμονή στη Γερμανία, εφόσον έχουν σύμβαση εργασίας με ιδιωτική εταιρεία ή δημόσια δομή (νοσοκομεία) δίνοντας μεγάλες ευκαιρίες για μετανάστευση στη Γερμανία.


Μετά την ισχύ του νόμου αυτού, το αποτέλεσμα ήταν τρομακτικό. Ανέβηκε στο μέγιστο η ζήτηση για την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας στην Αλβανία που είναι  η  κύρια προϋπόθεση για σύναψη σύμβασης εργασίας.


Η Γερμανική Πρεσβεία στα Τίρανα, δήλωσε στην DW ότι το 2017 έχει εκδώσει βίζες εργασίες σε 3.500  νέους απόφοιτους των αλβανικών πανεπιστημίων που θα καλύψουν θέσεις γιατρών και νοσοκόμων στα γερμανικά ιδρύματα.


Η κυβέρνηση των Τιράνων θεωρεί το φαινόμενο ως θετικό της νόμιμης μετανάστευσης των μορφωμένων νέων από τα εντόπια πανεπιστήμια. 


«Η γνώση και η εμπειρία τους σε πρωτοποριακές χώρες όπως είναι η Γερμανία, θα τονώσει την ανάπτυξη της χώρας αν ένα μέρος από αυτούς επιστρέψει. Από την άλλη πλευρά η μετανάστευση εμποδίζει τη παράνομη μετανάστευση και την αναζήτηση ασύλου, που παραμένει ακόμη πρόβλημα», σημειώνει το δημοσίευμα.


(Στοιχεία από dw.com/sq)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr