Βρετανικό Κοινοβούλιο: Σημαντική πρόοδος στην ενσωμάτωση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ




Ιανουάριος 10, 2018. 14:18


Σε έκθεση για τα Δυτικά Βαλκάνια, που δημοσιεύθηκε σήμερα,  η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του  Βρετανικού Κοινοβουλίου  αναφέρει  ότι σε όλο το κρατίδιο των Σκοπίων ζουν περί τους 1.350. 000 Σλάβοι και ότι δεν υπάρχουν άλλοι στην περιφέρεια.


Αναφέρεται, επίσης,  ότι  έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση  και ότι το 70% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θέλει η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.


Τα Σκόπια, όπως σημειώνεται, συνεχίζουν να εμποδίζονται από την Ελλάδα εξαιτίας της διαφωνίας του ονόματος.


Η παρούσα πολιτική κατάσταση στη χώρα χαρακτηρίζεται από το βρετανικό έγγραφο ως «Πολιτική Άνοιξη μετά από μια περίοδο πολιτικής αστάθειας».


Η έκθεση της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Κοινοβουλίου της Μεγάλης Βρετανίας, συνοψίζοντας αναφέρει ότι παρά τις δύο δεκαετίες διαφωνίας για το όνομα με την Ελλάδα, το 70% του πληθυσμού των Σκοπίων έχει δεσμευθεί  στις ευρω-ατλαντικές συμφωνίες, ιδιαίτερα στο ΝΑΤΟ.


«Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμίτροφ, πιστεύει ότι υπάρχει μια ευκαιρία για πρόοδο. Ελπίζει να παρουσιάσει τα Σκόπια ως σύμμαχο της Ελλάδας και να δημιουργήσει ένα θετικό σύνδεσμο για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος», αναφέρει η έκθεση του βρετανικού Κοινοβουλίου.


Η λεπτομερής ανάλυση της πολιτικής κατάστασης των Δυτικών Βαλκανίων, περιλαμβάνει την εθνοτική δομή των λαών.

 Ετσι, σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, 1.350.000 σλαβικής καταγωγής ζουν στο κράτος των Σκοπίων  αλλά, δεν αποτελούν μειονότητα στην περιφέρεια (των Βαλκανίων). 

Από την άλλη, η Σερβία έχει 20% διασπορά στις γειτονικές χώρες, ενώ η Αλβανία έχει υπεροχή σε αυτό, με το 47% των Αλβανών, κυρίως στο Κοσσυφοπέδιο και στα Σκόπια.


Επίσης, αναφέρεται  ότι το ανοιχτό ζήτημα μεταξύ  Βελιγραδίου και Πρίστινα, μπορεί να μεταφερθεί  στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, αλλά και στα Σκόπια, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του Βρετανικού Κοινοβουλίου.


Τα Δυτικά Βαλκάνια εξακολουθούν να  δημιουργούν μια πηγή αστάθειας στην Ευρώπη. Η Westminster συνιστά να μην επιταχυνθεί η ολοκλήρωση εάν οι χώρες δεν πλήρως προετοιμένες  και τα ευρωατλαντικά θεσμικά όργανα δεν πρέπει να μειώσουν τα κριτήρια ένταξης.

Μαρίνα Στογιάνοβα – Τόνεβα -- Марина Стојанова- Тонева


 (Στοιχεία από σκοπιανή ραδιοτηλεόραση- mrt.com.mk)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr