Βρετανική Έκθεση: «Τα Δυτικά Βαλκάνια πηγή αστάθειας στην Ευρώπη»




Ιανουάριος 12, 2018. 18:24

Λονδίνο (από τη σερβική Blic)

Οι έξι γειτνιάζουσες χώρες (Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία, Αλβανία, Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο) αποτελούν μια ‘πηγή αστάθειας στην Ευρώπη, γράφει το σερβικό δημοσίευμα,  επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος εθνικισμός που είναι πιο επικίνδυνος από το ριζοσπαστικό Ισλάμ όπως αναφέρεται  στην έκθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης της Βουλής των Λόρδων «Το Ηνωμένο Βασίλειο και το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων».



«Η κατάσταση μετά τον πόλεμο της δεκαετίας του ’90 είναι μια ‘ειρήνη χωρίς συμφιλίωση’. Δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με τις αιτίες και τη φύση της βίας που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην πρώην Γιουγκοσλαβία αφού όλες οι εθνοτικές ομάδες θεωρούν τους εαυτούς τους ως θύματα και όχι πρωταγωνιστές της βίας.


Ο λόρδος  Πάντι Ασντόουν, (πρώην Ύπατος Εκπρόσωπος στη Β-Ε) βλέπει τα Δυτικά Βαλκάνια ως μια περιοχή με ‘ημιτελείς πολέμους’.


Τα σύνορα δεν είναι αμετάβλητα


 Επισημαίνεται ότι η κληρονομιά του 20ου αιώνα είναι ο εθνικισμός, ο οποίος παρατηρείται σε όλες τις χώρες και σχεδόν κατά κανόνα εγείρεται από πολιτικές ελίτ. 


Ο ακραίος εθνικισμός, σύμφωνα με αυτούς, θέτει μεγαλύτερο κίνδυνο από ό, τι το ριζοσπαστικό Ισλάμ, η επιρροή του οποίου έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία χρόνια.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο ακραίος εθνικισμός είναι επικίνδυνος επειδή «οι εθνικιστές στα Βαλκάνια  κρατούν σκληρή γραμμή για τα σύνορα που καθιερώθηκαν από τους πολέμους της δεκαετίας του ’90 και μετά,  και δεν θα θεωρούν απαραβίαστα», αναφέρει η έκθεση.



Επισημαίνεται  στην έκθεση ότι ένας σημαντικός αριθμός ακροδεξιών ομάδων στη Σερβία εξακολουθεί να είναι ενεργός. Ίσως η πιο γνωστή όλων είναι το Σερβικό Εθνικό Κίνημα 1389 (Srpski narodni pokret 1389), που αν και έχει δηλωθεί ως αντιφασιστικό, αντιτίθεται σθεναρά στην εξομάλυνση των σχέσεων και τη συνέχιση του διαλόγου με το Κοσσυφοπέδιο. Επίσης, αντιτίθεται  στην ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.


Η βρετανική επιτροπή καταλήγει στην έκθεσή της ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει εκπαίδευση και συμβουλές σε φορείς στην περιοχή για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης.
Η διαμάχη μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου αποτελεί κίνδυνο για ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια και τονίζεται, σύμφωνα με την ‘Blic’ ότι η Ρωσία έχει μεγάλη επιρροή στη Σερβία.


Ο νέο-Οθωμανισμός

Όσον αφορά την Τουρκία, πιστεύεται ότι θέλει να ελέγξει τις βαλκανικές σκέψεις και μάλιστα κάνει την παρουσία της με τον «ήσυχο εξισλαμισμό» σε ορισμένες κοινότητες, οι οποίες «ανησυχούν ιδιαίτερα για τον μη ισλαμικό πληθυσμό που αντιτίθενται στη συμφιλίωση στην περιοχή».
 


(Στοιχεία από blic.rs, illyriapress.com)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr