Βουλγαρικές ανησυχίες για την αλβανική γλώσσα στα Σκόπια…




Η σκοπιανή εφημερίδα Βέτσερ αναφέρεται σε βουλγαρικά δημοσιεύματα που βλέπουν το …τέλος της ψευδομακεδονίας…


Ιανουάριος 16, 2018. 20:20. 


Σκόπια.


Το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων «Newsfront», εξέφρασε τις βουλγαρικές ανησυχίες με τη δημοσίευση  ενός κειμένου που αναφέρεται στην υιοθέτηση του νέου νόμου για τις επίσημες γλώσσες στα Σκόπια, σημειώνει η εφημερίδα ‘Βέτσερ’ των Σκοπίων.


Το άρθρο αναφέρεται στη θέσπιση από τους βουλευτές των Σκοπίων του νόμου για την αλβανική γλώσσα που γίνεται η δεύτερη επίσημη γλώσσα στη χώρα.



Μετά τις πληροφορίες ότι οι νομοθέτες των Σκοπίων υιοθέτησαν νόμο που καθιστά την αλβανική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα στη χώρα τα βουλγαρικά μέσα αναφέρουν:

 «Τις τελευταίες ημέρες ψηφίσθηκε στην (ψευδο)Μακεδονία ένας νόμος που εγγυάται το δικαίωμα χρήσης της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης μόνο σε ορισμένες περιοχές, όπου η μειονότητα είναι περισσότερη από το 20 τοις εκατό του πληθυσμού».

Δηλαδή, 

«Ο νόμος είναι μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας του 2001 για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των Αλβανών ανταρτών και της κυβέρνησης»



«Η ‘Μακεδονία’ κινείται προς το τέλος της»
 

Το  βουλγαρικό δημοσίευμα  που έχει τίτλο «Η ‘Μακεδονία’ κινείται προς το τέλος της»,  αναφέρει ότι ο νέος νόμος για την αλβανική γλώσσα ψηφίστηκε από 69 βουλευτές του σκοπιανού κοινοβουλίου, ενώ απουσίαζαν οι βουλευτές του VMRO-DPMNE, και ενώ ο νόμος  λέει ότι η χώρα «θα οδηγηθεί σε πραγματική βελτίωση των δικαιωμάτων της αλβανικής μειονότητας, ωστόσο αυτός θα εμβαθύνει τις διαφορές».


«Η διγλωσσία θα δημιουργήσει νομικό χάος. Θα δημιουργήσει αναποτελεσματικούς θεσμούς που θα χάνονται στη μετάφραση αντί να είναι προς όφελος των πολιτών» αναφέρει το βουλγαρικό δημοσίευμα.


Στο τέλος του άρθρου, υπενθυμίζεται ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, εξέφρασε την ικανοποίησή του προς το κοινοβούλιο των Σκοπίων λέγοντας ότι είναι «ένα ιστορικό επίτευγμα προς τον εκδημοκρατισμό και την ενίσχυση της χώρας»,  όπως σημειώνει η Βέτσερ.


(Στοιχεία από vecer.mk)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr