Σκοπιανή τηλεοπτική συζήτηση: Πάνω από το Βέλες δεν υπήρχε ποτέ Μακεδονία





«Από το Βέλες και πάνω, στο Τέτοβο, Ντεμπάρ, Στρούγκα, Κίτσεβο, δεν υπήρχε Μακεδονία, αυτές οι περιοχές ήταν πάντοτε ανατολικές αλβανικές περιοχές, λέει ο Βέμπι Τζεμάιλι, καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Τέτοβο»

Ιανουάριος 27, 2018. 18:46

 Σκόπια.
 


«Από το Βέλες και πάνω, στο Τέτοβο, Ντεμπάρ, Στρούγκα, Κίτσεβο, δεν υπήρχε Μακεδονία, αυτές οι περιοχές ήταν πάντοτε ανατολικές αλβανικές περιοχές,. Συνενωθήκαμε σε ένα κοινό κράτος το 1945 με το όνομα της (ψευδο)Μακεδονίας», είπε ο Βέμπι Τζεμάιλι, καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Τέτοβο. 



Αποδεκτό το όνομα «Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας» για τους Αλβανούς


Συζητώντας τα τρέχοντα γεγονότα, το πρόβλημα με την Ελλάδα για το όνομα του κράτους και το νέο όνομα, στην εκπομπή ‘Πάτο κοϊ...’  ("Патот кон...") της τηλεόρασης Alsat-M,  πρόσθεσε ότι όχι μόνο για τους Αλβανούς αλλά και για τους Σλάβους, η πιο αποδεκτή λύση θα ήταν η «Νέα Μακεδονία».


«Τόσο η Βουλγαρία, όσο και όλος ο κόσμος, γνωρίζει ότι η Μακεδονία δεν υπήρχε ποτέ  πάνω από τη γραμμή  Βέλες  (Βελεσά) – Ντεμπάρ (Δίβρη). Και επειδή εμείς οι Αλβανοί ποτέ δεν θα δεχόμασταν το όνομα της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», διότι αυτή προκαλεί βλάβη στα συμφέροντά μας, ως πολίτες που ζούμε σε ένα κοινό κράτος με τους Σλαβομακεδόνες.
 Δεν προσθέτουμε ούτε αφαιρούμε, αλλά λέμε ότι η «Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας» (Νόβα Ρεπούμπλικα Μακεντόνια- Нова Република Македонија) είναι αποδεκτή τόσο από την σλαβομακεδονική όσο και την ελληνική πλευρά», δήλωσε ο Τζεμάιλι.


Σλάβος καθηγητής: Απαράδεκτη πρόταση το «Νέα Μακεδονία»


Ωστόσο, ο Λαζάρ Λαζάροφ, πανεπιστημιακός καθηγητής ιστορίας, ισχυρίσθηκε ότι η πρόταση αυτή είναι η πλέον απαράδεκτη, δηλαδή,  για ένα νέο όνομα όπως  «Νέα Μακεδονία», γιατί  δείχνει  ένα δένδρο χωρίς ρίζες.


«Από όλες αυτές τις προτάσεις που παρουσιάζονται σήμερα από τον Μάθιου Νίμιτς, η πλέον απαράδεκτη είναι η «Νέα Μακεδονία», γιατί αυτή δείχνει ένα δένδρο χωρίς ρίζες, αφού χάνουμε την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του μακρινού παρελθόντος και χάνουμε την κρατική υπόσταση με μια νέα κρατική οντότητα που δεν μας ταιριάζει καθόλου», είπε ο Λαζάρ Λαζάροφ στην τηλεοπτική συζήτηση στο κανάλι Alsat-M.



(Στοιχεία από vecer.mk)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr