ΥΠΕΞ της Αλβανίας: Τα ζητήματα που έχουμε με την Ελλάδα




Ιανουάριος 9, 2018. 16:30

Η Αλβανία περιμένει από την Ελλάδα να καταργήσει την εμπόλεμη κατάσταση, σύμφωνα με τη συνταγματική πρακτική.

Η δήλωση αυτή έγινε από τον υπουργό για την Ευρώπη και Εξωτερικών Υποθέσεων Ντιτμίρ Μπουσάτι, που ήταν προσκεκλημένος στην Ora News στην εκπομπή ‘Tonight’ με την Ίλβα Τάρε και μίλησε για τη συνάντηση με την ελληνική πλευρά που θα γίνει στις 19 - 21 του μήνα στην Κορυτσά.

Ο  υπουργός Μπουσάτι δήλωσε  ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος σε αυτό το θέμα λέγοντας ότι για το θέμα αυτό  που εκκρεμεί από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξαν ορισμένες στιγμές άρνησης ύπαρξής του νόμου (για την εμπόλεμη κατάσταση).


«Έχω αναφέρει πολλές φορές ότι κατηγοριοποιούμε τα προβλήματα με την Ελλάδα, αυτά που έχουν ιστορικό χαρακτήρα, θέματα οικονομικά, θέματα που αφορούν το μέλλον.  Επαναλαμβάνουμε ότι  τα θέματα αυτά ξεκινούν από το ζήτημα του νόμου του πολέμου και την εμπόλεμη κατάσταση,  από τα καθημερινά ζητήματα έως το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων που έχουν αντίκτυπο στις μελλοντικές μας σχέσεις.


Όλες οι διερευνητικές συζητήσεις επικεντρώνονται σε αυτούς τους στόχους και σε αυτές τις κατευθύνσεις. Στη συνάντηση της Κρήτης, τελικά καταλήξαμε για πρώτη φορά, σε μια κοινή δήλωση, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Έχουμε σημειώσει  κάποια πρόοδο, ωστόσο, στα  θέματα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η πρόοδος είναι τελική. Αλλά σε καμία χώρα δεν έχω δει ότι τα κομμάτια της διερευνητικής εργασίας να κοινοποιούνται και να εξηγούν τη στρατηγική και την τακτική (που ακολουθούν).

Οι τρεις κύριοι τομείς των θεμάτων

Στη δέσμη της  επίλυσης της εμπόλεμης κατάστασης βρίσκεται το θέμα των Αλβανοτσάμηδων. Στο πακέτο αυτό υπάρχουν τα ακίνητα των τσάμηδων, είναι το ζήτημα του νεκροταφείου ή του προσκυνήματος των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου εδώ, κλπ.



Δεύτερον, είναι τα ζητήματα τα σημερινά, αναφέραμε τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων και στην περίπτωση αυτή για την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία καθώς και τα δικαιώματα των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα. 

Έχουμε επίσης προξενικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν για να διευκολυνθούν οι συμπατριώτες μας, τόσο από τις άδειες οδήγησης όσο και για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους, όσων ζουν στην Ελλάδα.


Το τρίτο ζήτημα  ή το θέμα  με τη ματιά στο μέλλον, είναι θέματα που σχετίζονται με την τελική διευθέτηση του συνοριακού καθεστώτος, γιατί έχουμε  την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα από τη μία πλευρά και την απόφαση του 2009 και τις θέσεις των δύο πλευρών από την άλλη.


Έχουμε επίσης θέματα χερσαίων συνόρων, όχι για τα ίδια τα σύνορα, αλλά ζητήματα που σχετίζονται με τη συντήρησή τους και τον καλύτερο καθορισμό των κανόνων των χερσαίων συνόρων.
Πρόκειται για ζητήματα που έχουν αντίκτυπο, φυσικά, στο μέλλον μας.


Αυτοί είναι οι τρεις τομείς που πιστεύω ότι έχω επαναλάβει όχι μόνο στους Έλληνες συνομιλητές αλλά και στην κοινή γνώμη στην Αλβανία.


Ο υπουργός Μπουσάτι εγγυήθηκε ότι δεν πρόκειται να υπερβεί  την εντολή που του έχει παραδοθεί και ότι δεν θέλει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.


Σύμφωνα με τον ίδιο, επί του παρόντος, οι συνομιλίες αναπτύσσονται με διερευνητική διάθεση και όχι με στόχο τη διαπραγμάτευση.


(Στοιχεία από lexo.al)
 Ένα μικρό μέρος της  συνέντευξης του Ντιτμίρ Μπουσάτι στο YouTube:

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr